Moordproces Nemtsov van start in Moskou

Moordproces Nemtsov van start in Moskou

Het proces naar de moord op oppositiepoliticus en Kremlincriticus Boris Nemtsov is van start gegaan in Moskou. Vijf Tsjetsjeense verdachten, die ontkennen iets te maken te hebben met de moord, staan er terecht in een militaire rechtbank. De voormalige vicepremier werd op 27 februari 2015 doodgeschoten op een brug vlakbij het Kremlin. Het onderzoek wees uit dat de moord gebeurde in opdracht van de Tjetsjeen Roeslan Moechoedinov, maar niet alle verdachten konden worden geïdentificeerd, luidt het.
De vijf verdachten, allemaal Tsjetsjenen of inwoners van Ingoesjetië, werden in maart 2015 opgepakt: Zaoer Dadajev, Chadid en Anzor Goebatsjev, Bemirlan Esterchanov en Chamzat Bachajev. Daarnaast was er ook een zesde verdachte, Beslan Chavanov, die zich bij zijn arrestatie in november 2015 opblies, zo melden de autoriteiten maandag.

Volgens de Russische autoriteiten kregen ze “in september 2014 het aanbod om voor 15 miljoen roebel (ongeveer 206.000 euro) Boris Nemtsov te vermoorden”. De onderzoekers gaan er dan ook vanuit dat ze enkel financiële motieven hadden. De Tjetsjeen Rouslan Moukhoudinov werd in december 2015 aangeduid als opdrachtgever.

Moechoedinov maakte deel uit van een speciale Tsjetsjenië eenheid onder leiding van president Ramzan Kadyrov, een marionet van Poetin. Volgens aanhangers van Nemtsov zit Kadyrov, en in het verlengde daarvan het Kremlin, achter de moord.

Nemtsov was in de jaren 90 vicepremier in de “hervormingsgezinde” regering van president Boris Jeltsin. Hij was één van de neoliberale hervormers en privatiseerders, die door de bevolking echter ook verantwoordelijk werden gesteld voor de massale verarming. Toen Poetin eigen vertrouwelingen in de regering posteerde, groeide Nemtsov uit tot de centrale figuur van de verdeelde oppositie.

bron: Belga