Minister Reynders in Rome om de rechtsstaat binnen EU beter te beschermen

Minister Reynders in Rome om de rechtsstaat binnen EU beter te beschermen

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is in Rome voor een bijeenkomst van een aantal EU-lidstaten over de rechtsstaat. De minister wil dat de EU-landen zelf de naleving van de rechtsstaat en de mensenrechten periodiek gaan evalueren. Dat idee heeft hij verdedigd tijdens een vergadering met enkele andere ministers van Buitenlandse of Europese Zaken. In februari lanceerde minister Reynders in de Europese raad van ministers van Algemene Zaken het initiatief om in de Europese Unie de principes van de rechtsstaat op geregelde tijdstippen onder de loep te nemen. Een expertenconferentie werkte dat idee twee maanden geleden verder uit. Vandaag was er de informele bijeenkomst van enkele landen die een voortrekkersrol willen spelen wat mensenrechten betreft. Dat zijn Oostenrijk, Denemarken, Finland, Frankrijk, Griekenland, Luxemburg, Nederland, Portugal, Slovakije, Zweden en dus ook België. Hun bevindingen worden in november opnieuw besproken in de raad Algemene Zaken.

Minister Reynders: “sinds vele jaren is er een zeer strikte controle op de begroting, met de mogelijkheid om na allerhande rapporten naar aanbevelingen te gaan voor een EU-lidstaat. We moeten naar hetzelfde systeem gaan wat de rechtsstaat en de mensenrechten betreft. Ook hier moet het mogelijk zijn om aanbevelingen over te maken aan de lidstaten.” Die evaluatie en dialoog kunnen volgens minister Reynders op politiek niveau gebeuren in de Raad Algemene Zaken.
In de namiddag hield minister Reynders een toespraak in de Italiaanse Senaat, dit op uitnodiging van Senaatsvoorzitter Pietro Grasso. Ook daar had minister Reynders het over de rechtsstaat.

bron: Belga