“Laat je niet bedotten door argumentatie ING”

Laat je niet bedotten door argumentatie ING

Laat jullie niet bedotten door het argument dat een bank zoals ING ontslaat door de digitalisering van de economie. Dat heeft Waals minister-president Paul Magnette verklaard, voor aanvang van een gastcollege aan studenten politologie van de UCL in Louvain-la-Neuve. Het zogenaamde Marshallplan van de Waalse regering, dat de Waalse economie een boost moet geven, stelt onder meer scherp op de digitalisering van de economie. Maar het zou een vergissing zijn te denken dat die evolutie alleen maar kwalijke gevolgen heeft voor de werkgelegenheid, stelt Magnette.

De technologische evolutie is slechts een deel van de verklaring voor de beslissing van ING. “Uiteraard is er een globale herstructurering bij de dienstensector. Maar de digitalisering zorgt ook voor jobs. Er is software nodig, onderhoud, veiligheidsdiensten, enzovoort”, legt Magnette uit.

“Het is een te gemakkelijke uitleg om de dividenden te doen stijgen. ING heeft de afgelopen tien jaar bijna 7 miljard euro naar Nederland gesluisd. Zijn ceo heeft enkele weken geleden 25 procent loonsverhoging gekregen. Hij verdient veertig keer meer dan het gemiddelde van zijn personeel. Dat alles verstoort de regels van het samenleven”, voegt de Waalse regeringsleider er aan toe.

Hij wijst nog op het belang van lokale verankering, ook in de bankensector. “De banken die in ons land verankerd zijn, tonen meer respect. En we zullen blijven herhalen dat ze door de overheid zijn geholpen toe ze het nodig hadden, en dat het nu hun beurt is collectieve verantwoordelijkheidszin te tonen”. Magnette herhaalt tot slot zijn pleidooi om de wet-Renault te hervormen om de rechten van het personeel tegenover multinationals te versterken.

bron: Belga