Colombia zegt ‘nee’ tegen vredesakkoord met FARC

De Colombiaanse bevolking heeft tot ieders verbazing het vredesakkoord met de FARC-rebellen in een referendum afgeschoten. President Juan Manuel Santos sluit nieuwe onderhandelingen niet uit.

De nee-stemmers behaalden 50,22%, tegenover 49,77% voor het ja-kamp. Santos benadrukte dat "het staakt-het-vuren en de beëindiging van de vijandelijkheden "van kracht zijn en zullen blijven". Hoewel de regering voor het referendum had gezegd dat het akkoord niet heronderhandeld zou worden, klonk Santos in zijn toespraak minder categoriek. "Morgen (maandag, red.) zal ik alle politieke krachten uitnodigen, vooral diegene die vandaag ‘nee’ zeiden, om naar hen te luisteren, ruimtes te openen voor dialoog en te beslissen over de te volgen weg", aldus de president. Ook de FARC lieten weten ondanks het tegenvallende resultaat zich nog steeds te willen inzetten voor vrede.

In het referendum moest de bevolking zich uitspreken over het vredesakkoord dat de regering en de FARC in augustus sloten na jarenlang onderhandelen. Het akkoord moest niet per se voorgelegd worden aan de bevolking, maar nu dat wel gebeurd is, is het referendum bindend. In de peilingen stond het ja-kamp ruim op winst. De tegenstanders van het akkoord schieten vooral op de amnestieregeling. Ze menen dat de guerrillastrijders ongestraft bleven voor de "ernstige misdrijven" die ze pleegden.