Amerikaanse wetenschappers wijzen op een zesde zintuig

Amerikaanse wetenschappers hebben het bestaan van het intuïtie-gen aangetoond. Naast zien, horen, ruiken, proeven en voelen zou dit het zesde zintuig zijn. Het gen wordt gerelateerd aan proprioceptie of lichaamsbewustzijn.

De ontdekking werd gedaan met behulp van twee jonge patiënten van negen en negentien jaar die een zeldzame neurologische aandoening hebben. Ze vertonen namelijk een afwijking in Piezo2, een gen dat het lichaamsbewustzijn aantast. Wanneer de patiënten werden geblinddoekt bleek dat ze niet konden wandelen zonder te vallen. Ze slaagden er tevens niet in om de positie van hun armen en benen te bepalen op het moment dat de onderzoekers deze zachtjes verplaatsten.

Ondanks de ongevoeligheid voor bepaalde prikkels bleken de patiënten toch vatbaar te zijn voor pijn, jeuk, temperatuur en licht fysiek contact.

Neuroloog Carsten Bonnemann van het National Institute of Healt in Maryland zegt dat de studie het belang van Piezo2 op ons dagelijks leven blootlegt. “Verder onderzoek van dit gen gaat nog meer inzicht geven in een aantal neurologische aandoening. Het is alvast duidelijk dat Piezo2 bij deze patiënten geen kleine verplaatsingen van de ledematen detecteert.”

Foto Pixabay