N-VA waarschuwt voor “tweede ARCO-scenario” omtrent Eandis

N-VA waarschuwt voor "tweede ARCO-scenario" omtrent Eandis

Regeringspartij N-VA waarschuwt voor “een tweede ARCO-scenario” nu steeds meer pleidooien opgaan voor een participatie van de burgers in distributienetbeheerder Eandis. “We moeten opletten dat we niet het idee geven dat geld op een spaarboekje hetzelfde is als geld in aandelen, want dat is niet zo”, zei Vlaams fractieleider Matthias Diependaele in De Zevende Dag op één. Na de afgesprongen deal met het Chinese State Grid trok Open Vld deze week opnieuw volop de kaart van een beursgang voor Eandis. Het biedt de Vlamingen en Vlaamse bedrijven de kans om mee te participeren in de energieomslag, argumenteerde fractieleider Bart Somers zondag nog. Hij beseft wel dat een beursgang tijd vraagt. De Vlaamse overheid zal de komende jaren dus zijn verantwoordelijkheid nemen en tijdelijk zorgen voor stabiliteit, aldus Somers.

Oppositiepartij Groen gelooft dan weer in een coöperatief model, waarbij de Vlaamse overheid eveneens een stuk van de verantwoordelijkheid opneemt. Fractieleider Björn Rzoska haalde daarbij het voorbeeld aan van de succesvolle “Leterme-bons”. Een beursgang zien de groenen minder zitten, “want dan heb je nog steeds de kans dat een deel naar het buitenland gaat”. Al valt volgens Somers best te organiseren dat vooral kleine en middelgrote investeerders instappen.

N-VA wil echter niet overhaast te werk gaan. “Ik hoor veel pleidooien, maar denk dat we eerst de voor- en nadelen bij mekaar moeten leggen”, zei Diependaele. Spaargeld activeren voor een beursgang of een coöperatieve is immers niet zonder risico’s, klonk het.

Sp.a-fractieleider Joris Vandebroucke hoopt vooral dat de fusie niet helemaal ‘on hold’ gaat nu Antwerpen besloot de plannen niet goed te keuren. Een fusie biedt immers grote kansen op schaalvoordelen, klonk het. “Om beslissingen te kunnen nemen in het belang van de factuur van alle Vlamingen, is het belangrijk dat we naar een eengemaakte structuur gaan in Vlaanderen dat de lokale belangen en de parochiale reflexen overstijgt”, aldus nog de socialist, die het “onbegijpelijk” noemde dat de stad Antwerpen zich terugtrekt.

bron: Belga