Hedebouw: “Fiscale cadeaus stellen tewerkstelling niet veilig”

Hedebouw: "Fiscale cadeaus stellen tewerkstelling niet veilig"

De extreemlinkse PVDA vindt dat de regering na de recente golf van herstructureringsaankondigingen van koers moet veranderen. De ingrepen tonen volgens de partij aan dat “de politiek van fiscale cadeaus aan grote bedrijven de tewerkstelling niet veiligstelt, enorm veel kost aan de overheid én uiteindelijk dient om de dividenden aan de aandeelhouders te verhogen”. De PVDA pakt uit met een eigen studie waaruit blijkt dat ING België, waar maandag wellicht een herstructurering zal worden aangekondigd, de voorbije 10 jaar 1,9 miljard euro notionele intrestaftrek en 2,3 miljard euro belastingkorting heeft gekregen. “Hoelang zal de regering nog toekijken terwijl de grote ondernemingen werknemers op straat zetten enkel om de verrijking van hun aandeelhouders te beschermen?”, zegt Kamerlid Raoul Hedebouw.

Volgens de partij heeft ING België maar 12,5 procent belastingen betaald op de winst uit zijn activiteiten. “Die lage aanslagvoet is het resultaat van verschillende mechanismen van belastingaftrek die de bank op haar winst heeft kunnen toepassen”, luidt het. “Indien de bank het normale tarief van de vennootschapsbelasting zou hebben betaald, dus 33,99 pct, zou ze 3,7 in plaats van 1,4 miljard euro hebben betaald.”

Hedebouw vindt dat ING een “echte hold-up” heeft gepleegd door de aandeelhouders van ING België “flink te verrijken”. “Vooral omdat sinds de overname van de BBL door ING Nederland, de Belgische dochteronderneming systematisch droog werd gezet. Een groot deel van de rendabele afdelingen werden bovendien gesloten in België en verhuisd naar Nederland. Het personeel van ING België heeft enorme opofferingen gedaan met een politiek van loonmatiging en het schrappen van jobs.”

bron: Belga