Forse stijging van aantal meldingen van dierenleed in Nederland

Het aantal meldingen over dierenleed is sinds de introductie van de dierenpolitie en meldpunt 144 fors toegenomen. In het eerste jaar na de introductie steeg het aantal meldingen met 38 procent, van 46.000 in 2011 naar 64.000 in 2012. Daarna schommelde het aantal registraties tot 2016 rond de 65.000 per jaar.
Dat becijferde Bureau Beke in een onderzoeksrapport in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie. De stijging is niet alleen merkbaar bij de politie, maar tegelijkertijd ook bij het Openbaar Ministerie (OM). Tussen 2012 en 2014 nam daar het aantal zaken over dierenleed met 20 procent toe. Strafrechtelijk worden de zaken afgedaan met een geldboete of taakstraf. Een op de drie zaken wordt geseponeerd.
De politie in de verschillende regio’s hebben niet altijd dezelfde aandacht voor dierenwelzijn, constateert Beke.”Omdat de politie een onmisbare schakel vormt in het signaleren van dierenleed en het aanpakken daarvan, is het van belang dat de politie de kennis over dierenwelzijn kan onderhouden, ” heet het in het rapport.

Bron: Belga