Eurométropole Tour - Dylan Groenewegen sprint naar zege na bewogen slot

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Nederlandse kampioen Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) heeft in Doornik de 76e editie van de Eurométropole Tour (1.1), achtste manche van de Belgian Cycling Cup, op zijn naam geschreven. Oliver Naesen (IAM) werd in de sprint tweede, Tom Boonen (Etixx-Quick Step) moest tevreden zijn met de derde plaats. De wedstrijdjury bekeek na de wedstrijd de beelden van de slotfase en besliste niet in te grijpen. Dit ondanks protest van Oliver Naesen omdat Groenewegen hem in volle sprint hinderde. Groenewegen is, met nog twee wedstrijden te gaan, meteen ook de leider in de Belgian Cycling Cup nadat hij eerder al de Heistse Pijl won in dit regelmatigheidscriterium.

Van bij de start lag het tempo bijzonder hoog. In het eerste wedstrijduur werden er zelfs 51 kilometers afgelegd. Hierdoor scheurde het peloton meteen in enkele waaiers. Uit een omvangrijke groep trokken achttien renners in de aanval. Dat waren Tom Boonen, Julien Vermote, Nikolas Maes, Yves Lampaert en Fernando Gaviria van Etixx-Quick Step. Voor Lotto-Soudal waren Jelle Wallays, Jürgen Roelandts en Jens Debusschere vertegenwoordigd. Lotto.NL-Jumbo kreeg Maarten Wynants, Dylan Groenewegen en Mike Teunissen vooraan. Katusha had Anton Vorobyev en Nils Politt mee. Bij Cofidis vormden Florian Sénéchal en Kenneth Van Bilsen een tandem. Oliver Naesen (IamCycling), Amaury Capiot (Topsport Vlaanderen-Baloise) en Joeri Calleeuw (Veranda's Willems) waren de eenzaten in de kopgroep.

Deze renners mochten met een voorsprong van 2:00 de eerste van zes plaatselijke ronden van elk 14,7 kilometer aansnijden. Pim Ligthart probeerde in zijn eentje de kloof naar voren te overbruggen, maar zag al snel het nutteloze van zijn inspanning in. Net voor het ingaan van de laatste twee ronden spatte de kopgroep in twee. Met Wynants, Lampaert, Maes, Gaviria, Roelandts, Naesen, Van Bilsen, Politt en Capiot trokken negen renners in de aanval. De grote groep volgde op 5:25. Roelandts versnelde daarna, maar hij kreeg vlug Lampaert en Gaviria mee als waakhond. De drie werden opnieuw gegrepen door hun vroegere metgezellen.

De negen leiders begonnen aan de slotronde met een voorsprong van 0:17 op een groep met negen renners. De rest van het deelnemersveld volgde op 6:30. Op 13 kilometer van de finish muisden Naesen, Lampaert en Wynants er vanonder. Achter dit drietal kregen we een groep met veertien renners. Roelandts en Debusschere probeerden naar de leiders te rijden, maar Roelandts knalde tegen het achterwiel van Debusschere en sloeg tegen het asfalt. Debusschere slaagde er in zijn eentje niet in om naar de drie te rijden.

In de laatste rechte lijn keken de drie te veel naar elkaar en werden ze weer ingelopen. In de daaropvolgende sprint ging Groenewegen op wandel met Naesen, maar in dat manoeuvre zagen de wedstrijdcommissarissen geen graten. De Nederlander is op de erelijst de opvolger van de Fransman Alexis Gougeard.

bron: Belga