Van der Poel maakt rentree in stijl

Dutch Mathieu Van Der Poel celebrates as he crosses the finish line to win the men's race at the first stage of the Superprestige cyclocross cycling competition, in Gieten, Netherlands, Sunday 02 October 2016. BELGA PHOTO DAVID STOCKMAN

Mathieu van der Poel heeft bij zijn eerste veldrit van het seizoen meteen de bloemen gepakt. In de openingsmanche van de Superprestige profiteerde de Nederlander van pech voor Wout van Aert.

Door problemen met de knieën moest Van der Poel (foto) net als vorig jaar de seizoenstart aan zich laten voorbijgaan, maar de Nederlander heeft duidelijk niet veel tijd nodig om op toerental te komen. Net als zijn landgenoot Lars van der Haar, die in Gieten eveneens zijn wederoptreden vierde, liet Van der Poel zich al in de eerste ronde opmerken. Terwijl Van der Haar al snel wegzakte en uiteindelijk pas als tiende zou finishen, zong de renner van Beobank-Corendon het wel een hele cross uit.

Pech voor Van Aert

Zoals enigszins verhoopt kwam het tot een tweestrijd met generatiegenoot Wout van Aert, die dit seizoen tot dusver elke cross waar hij aan de start kwam met sprekend gemak naar zijn hand zette. Aan Van der Poel had de wereldkampioen wél een vette kluif, in die mate zelfs dat de twee zij aan zij de laatste hectometers ingingen. Net toen Van Aert de tweestrijd leek te winnen, kreeg hij af te rekenen met een weerbarstige ketting. Van der Poel twijfelde niet en kon zo de overwinning claimen. Laurens Sweeck, een dag eerder nog winnaar in Neerpelt, kwam als derde over de streep.

“Hard tegen hard”

«Dit was een duel om duimen en vingers bij af te likken», lachte de winnaar na afloop zijn tanden bloot. «Het was hard tegen hard tussen Wout en mezelf, maar ik denk niet dat er iets verkeerd gebeurd is. Deze cross zal iedereen nog lang bijblijven en ik hoop dat ik nog veel zulke duels mag uitvechten.»