Rutten heeft geen begrip voor excuses aan China

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten snapt niet dat de Antwerpse havenschepen Marc Van Peel (CD&V) zijn excuses wil aanbieden aan China voor de manier waarop het Eandisdossier is aangepakt. “Dit is de wereld op zijn kop.”

Er lijkt maar geen einde te komen aan de Eandis-saga. Zo liet Gwendolyn Rutten (foto) verstaan aan het VTM Nieuws dat ze niet begrijpt waarom Van Peel zijn verontschuldigingen wil aanbieden “voor het feit dat we opkomen voor onze burgers en onze eigen economie”.

Eerder had de havenschepen geen goed woord over voor de afhandeling van het Eandisdossier. “De manier waarop de Chinezen zijn afgeschilderd, is beschamend”, aldus Van Peel. “Sommige opiniemakers hebben ingespeeld op een irrationele angst voor de Chinezen en hebben xenofobe gevoelens geëxploiteerd.” Hij is dan ook van plan zijn excuses aan te bieden aan de Chinese ambassadeur in ons land. Een zet waar het kopstuk van Open Vld dus niet mee over eens is. “Als je met China zaken wil doen, is het belangrijk duidelijk te maken waar je voor staat. Je dwingt geen respect af door door de knieën te gaan en sorry te zeggen omdat we een democratie zijn.”

Volgens Rutten heeft Peking er “best wel begrip voor dat je opkomt voor je eigen belangen”. Ze is er dan ook van overtuigd dat premier Charles Michel op zijn nakende handelsmissie naar China geen excuses zal aanbieden voor de heisa rond Eandis. Om vervolgens te besluiten: “in China wordt dit soort zaken misschien beslist in het politbureau van de communistische partij, hier bij ons doen we dat niet”.

Foto Belga / B. Fahy