Reynders: “Gewesten kiezen de bestemming van handelsmissies”

Reynders: "Gewesten kiezen de bestemming van handelsmissies"

Terwijl het verzet tegen de prinselijke handelsmissie naar de Filipijnen in mei 2017 groeit, herinnert minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) eraan dat de keuze van de bestemming voor de handelsmissies toekomt aan de gewesten. Los van de vraag of de missie naar de Filipijnen nu moet plaatsvinden of niet, benadrukt Reynders dat de uitspraken van de Filipijnse president Duterte “onaanvaardbaar” zijn. Volgens Reynders kunnen de verschillende verbale uitschuivers van Duterte niet door de beugel en rijzen er vragen bij het respect voor de individuele rechten in het land.

Wat de geplande prinselijke missie naar de Filipijnen in mei 2017 betreft, benadrukt Reynders dat de bal in het kamp ligt van de gewesten. Hij wijst er wel op dat er in het verleden nog missies zijn geweest naar landen waar de mensenrechten met de voeten worden getreden. “Maar ik zou begrijpen dat de gewesten zeggen dat het nu niet het beste moment is om naar de Filipijnen te gaan. De voorzitster van het Agentschap voor Buitenlandse Handel, Annemie Neyts, heeft het probleem eerder al aangehaald. Er staat een vergadering van het begeleidingscomité gepland op 10 oktober”, aldus Reynders.

Eerder hadden Brussels staatssecretaris Cécile Jodogne, Vlaams minister-president Geert Bourgeois en federaal staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem al vragen en opmerkingen bij de geplande missie. Ook Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt laat weten dat de missie “een echt probleem” vormt.

bron: Belga