Op de fiets stappen kan in Antwerpen tot 400 euro opleveren

Wie in Antwerpen werkt, kan binnenkort rekenen op een subsidie tot 400 euro om een fiets te kopen. Een eerder aangekondigde regeling daarvoor is nu verfijnd. In 2017 startten er heel wat mobiliteitswerken en de stad wil zo veel mogelijk auto’s van de baan. Oppositiepartij Groen pleit voor een structureler systeem. Enkele maanden geleden werd aangekondigd dat een premie van 150 euro zal worden gegeven aan werknemers die voortaan de fiets in plaats van de auto nemen, wanneer ze tijdens de werken door hindergebied richting de stad moeten. Er zouden nog aanvullende regels komen.
Die zijn nu concreter geworden. Wie minstens vier keer per week naar het werk fietst, krijgt daar een extra premie van 50 euro voor. Geeft de werkgever zelf nog 100 euro, dan past de stad nog eens 100 euro bij. In totaal dus 400 euro voor de aankoop van een fiets, zo meldde Gazet Van Antwerpen.
Het stadsbestuur zoekt momenteel naar een gps-systeem, waarmee het de werknemers een jaar lang gaat volgen om te zien of ze wel voldoen aan de subsidievoorwaarden. De stad zei eerder 300.000 euro voor het project te voorzien.
Oppositiepartij Groen ziet goede kanten aan de maatregel. “Het achterliggende idee, minder auto’s en meer fietsers voor woon-werkverkeer, is goed en promoten we al lang. Dit is nu een interessant experiment, waarmee we kunnen zien welk effect een dergelijke maatregel heeft”, zegt Antwerps fractieleider Wouter Van Besien. “Later moet je naar een structureler systeem gaan. De stad heeft ook nog veel werk aan de fietsinfrastructuur. Die moet goed zijn, met veilige en comfortabele fietspaden, ook op kruisingen.”

bron: Belga