Marc Van Peel beschaamd over “xenofobe uitingen” tegenover China

Marc Van Peel beschaamd over "xenofobe uitingen" tegenover China

De Antwerpse havenschepen Marc Van Peel (CD&V) wil binnenkort langsgaan bij de Chinese ambassadeur om er te praten over de beeldvorming van China en het Chinese nutsbedrijf State Grid. Hij is niet te spreken over de negatieve sfeer en ziet xenofobie. Negatieve reacties vanuit Chinese kant kreeg hij naar eigen zeggen evenwel nog niet. Volgens Van Peel heeft het stadsbestuur een brief naar de Chinese ambassadeur geschreven. “Daarin leggen we dat waarom Antwerpen zich terugtrok, wat niets te maken heeft met China maar ging over de gedifferentieerde tarieven”, zegt Van Peel. “Dat zijn twee verschillende zaken, maar in dit complexe verhaal kan men de juiste motieven niet meer goed zien. De gemeenteraad had de deal wel goedgekeurd, maar toen het bericht van de VREG kwam, zette dat alles on hold.”

De Antwerpse havenschepen verbaasde zich erover en vond het “beschamend hoe in dit debat politici en opiniemakers rücksichtlos wat xenofobe gevoelens tegenover Chinezen uitten om de deal onderuit te krijgen”. Hij vindt het beledigend dat men de Chinezen afschildert als staatsgevaarlijk en niet te betrouwen. “Ik ga naar de ambassadeur om hen uit te leggen dat dat absoluut niet het standpunt van Antwerpen is en ook niet van de haven.”

Van Peel krijgt als havenschepen zeer vaak Chinese delegaties over de vloer, maar kreeg naar eigen zeggen nog geen negatieve reacties. “Het is niet zo dat ik vrees dat men nu represailles gaat nemen op economisch vlak. Ik denk dat ze daarvoor te verstandig zijn, wetende dat de besluitvorming hier nogal klungelachtig is. Ik vind wel dat we de gang van zaken moeten duiden”, aldus de schepen.

bron: Belga