Burundi verwerpt VN-onderzoek naar mensenrechtenschendingen

Burundi gaat niet meewerken met de commissie die vrijdag door de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties is opgericht en die de schendingen van de mensenrechten in het Oost-Afrikaanse land sinds april 2015 moet onderzoeken. Dat heeft de Burundese regering zaterdag laten weten.
In een vorige week gepubliceerd rapport van de VN staat te lezen dat de Burundese regering en geallieerde groeperingen verantwoordelijk zijn voor de dood van meer dan 560 burgers sinds april 2015. Er wordt gewaarschuwd voor een nakende genocide.
Een gevolg van het rapport was de oprichting van een commissie vrijdag die de berichten over mishandelingen, folteringen en willekeurige arrestaties moet onderzoeken. Maar de presidentiële adviseur Willy Nyamitwe liet zaterdag weten dat de commissieleden geen toegang tot het land zullen krijgen, want dat dat tegen de soevereiniteit van het land zou indruisen.

Sinds president Pierre Nkurunziza vorig jaar aankondigde dat hij voor een derde termijn gaat, beleeft het land een turbulente periode. Volgens de grondwet mag een president maximum twee termijnen dienen. Zijn overwinning vorig jaar in juli veroorzaakte een golf van politiek geweld, waarbij honderden mensen om het leven gekomen zijn.

bron: Belga