Op zoek naar een vakantieplan? Deze bestemmingen zijn perfect voor sportivo’s

Pro surfer Deivid Silva of Brazil competes in the men final at the Quicksilver Pro Casablanca surf competition on September 18, 2016 in Casablanca. / AFP PHOTO / FADEL SENNA

Back to school of back to work betekent vaak ook opnieuw beginnen sporten. Maar dat is niet altijd makkelijk na enkele weekjes heerlijk niksen. Dus waarom combineer je de volgende keer je vakantie niet gewoon met een sportieve activiteit? Hier zijn alvast enkele suggesties.

1. Surfschool in Lacanau
De Atlantische kust heeft een heleboel geweldige surfspots. Je evenwicht leren te behouden op een plank in de oceaan is geen sinecure, maar met de hulp van een leraar heb je de basis met wat oefenen zo onder de knie. Van Biarritz tot Lacanau vind je heel wat surfscholen die stages voor elk niveau organiseren. In sommige, zoals de Biarritz Paradise surf school, kan je zelfs overnachten in een appartement. En overal zijn ook hotelletjes en campings in de buurt.

19-sommet-punta-castore

2. Multisporten met UCPA
Kajakken op zee, trail running, snowboarden… Kan je niet kiezen? Weet dan dat er verenigingen zijn die multisportvakanties aanbieden. Bij UCPA, bijvoorbeeld, kan je tijdens je vakantie zeekajakken, wandelen en klimmen in de Calanques nabij Marseille. Of wat dacht je van een mix van catamaran, fitness en windsurfen op Martinique? Of skiën en snowboarden in de Alpen! Kortom, de ideale gelegenheid om van alles wat te proeven. Voor de meeste UCPA-vakanties zijn de overnachtingen en maaltijden inbegrepen in de prijs.

3. Een boxstage in Thailand
Het zijn gouden tijden voor het boxtoerisme in Thailand. Sportkampen en boxstages voor zowel professionals als amateurs schieten als paddenstoelen uit de grond. Hotspot zijn onder andere Bankok (Sor Vorapin), Phuket (Simbi, Rawai, Tiger,…) of Pattaya (Pechsaman Gym), waar je de beginselen krijgt aangeleerd of je techniek verder kan perfectioneren. Sommigen wagen zich zelfs aan een echt ringgevecht. Al neem je dan wel het risico een doorwinterd boxer tegen het lijf te lopen die in jou een handige manier ziet om zijn statistieken in de hoogte te jagen. Een gewaarschuwd man is er twee waard!

254. Hoog en droog in de bergen
Het hooggebergte blijft voor veel mensen een ver-van-mijn-bedshow. Toch hoeft dat niet noodzakelijk zo te zijn: mits een degelijke fysieke conditie zijn veel pieken zelfs voor beginners toegankelijk. Een goede gids die de kneepjes én de risico’s van het vak kent is eigenlijk de enige voorwaarde om te kunnen vertrekken! Krijg je al zin? Neem dan gewoon contact op met een van de toeristische organisaties in het desbetreffende bergdorpje. Zij kennen tal van goede gidsen. Op het internet is er ook een Explore & Share-platform waarop je voor vertrek al kunt kennismaken met je reisbegeleider.

 

5. Skiën… in België
Geen zin om ver te vertrekken en veel geld op te doen? Kies in plaats van een sportvakantie aan de andere kant van de wereld dan voor een weekendje in België. In de winter ligt er in de Oostkantons vaak een heerlijk sneeuwtapijt. Het ideale moment om te gaan langlaufen. Het is dichtbij, je kan er met het openbaar vervoer naartoe en je kan logeren in een gîte. Tijdens de week heb je het hele skigebied zelfs voor jou alleen. Lekker verloren lopen in een eindeloos sneeuwlandschap…

French skipper Romain Attanasio sails his Famille Mary-Etamine du Lys monohull off Port la Foret, western France, on September 23, 2016, on the sideline of preparations for the Vendee Globe solo around-the-world sailing race. / AFP PHOTO / LOIC VENANCE

6. Op zeilstage in Zeeland
Heb je geen zin om aan wal te blijven? Er zijn heel wat zeilscholen die het hele jaar door zeilinitiaties aanbieden. Voor een dagje of een lang weekend, voor beginners en gevorderden. Er bestaan verschillende formules, bij nouveauxhorizons.be bijvoorbeeld. Zeilen is misschien niet even sportief als andere disciplines, maar het vergt wel een stevige dosis weerstand tegen de slaap en de zeewind. Je beloning: de magie van de kust eens uit een ander perspectief te ontdekken!

Participants take part in free yoga classes during an event called "Grand Zentral" September 15, 2016 at Grand Central Station in New York. / AFP PHOTO / DON EMMERT

7. Yoga ontdekken
Profiteren van de zon en de weldaden van de Middellandse Zee… iemand? De Hatha Yoga school in Languedoc-Roussillon biedt een tweedaags seminarie aan in Alenya, op enkele minuutjes van het strand. Ook andere centra organiseren verblijven die helemaal in het teken staan van deze regenererende sport. En de nabijheid van het strand is mooi meegenomen om de laatste zonnestralen voor de winter op te snuiven. De herfst in het zuiden van Frankrijk heeft vaak nog mooie dagen in petto!

Door Camille Goret