Krant USA Today breekt met traditie en schiet Donald Trump af

Krant USA Today breekt met traditie en schiet Donald Trump af
Krant USA Today breekt met traditie en schiet Donald Trump af

De populaire, maar gezaghebbende Amerikaans krant USA Today heeft met een traditie gebroken door in de race naar het Witte Huis haar lezers op te roepen “de sirenenzang van een gevaarlijke demagoog te weerstaan” en de kandidatuur van de Republikein Donald Trump af te schieten. In zijn 34-jarig bestaan heeft het dagblad, één van de meest gelezen kranten in de VS, zich bij een presidentsverkiezing nooit voor een kandidaat uitgesproken. Het schreef in een editoriaal nooit een reden te hebben gezien om van die lijn af te wijken, “tot nu”.
USA Today riep op te gaan stemmen, “maar gewoon niet voor Donald Trump”. “Het maakt niet veel uit wat u doet, maar weersta in ieder geval de sirenenzang van een gevaarlijke demagoog”, luidde het advies van de editorialisten. Die waren het er naar eigen zeggen over eens dat de Republikein “ongeschikt” is voor het hoogste ambt. “Sinds hij een vijftiental maanden geleden zijn kandidatuur stelde tot bij het eerste presidentieel debat deze week, heeft Trump herhaaldelijk blijk gegeven van zijn gebrek aan temperament, kennis, vasthoudendheid en eerlijkheid wat de VS van hun president nodig hebben”.

De editorialisten bereikten geen consensus omtrent de Democratische kandidate Hillary Clinton, zodat de krant enkel maar een “negatief stemadvies” gaf.

Bron: Belga