Hallelujah: van deze alcohol krijg je geen kater

Een avondje stevig doorzakken zonder de dag erna wakker te worden met een kloppend hoofd, droge mond of een maag die draait als een onstopbare rollercoaster: het klinkt als een fantastische droom, maar volgens de Britse professor David Nutt kan het werkelijkheid worden. Hij heeft een synthetische versie van alcohol ontwikkeld waar je dronken van wordt, zonder vervolgens een kater te krijgen.

De onderzoeker van het Imperial College in Londen brouwt al sinds 2011 aan zijn alcoholvervanger en doopte het alcosynth. Het drankje bestaat eigenlijk uit twee belangrijkste stoffen, vertelt hij aan The Independent. Het eerste wekt een alcoholeffect op, maar de tweede stof zorgt ervoor dat mensen voldaan zijn na vier of vijf consumpties. Het zou dus niet alleen een kater, maar ook de beschadiging van de lever of een verslaving kunnen bestrijden.

Overtuigd van het toekomstige succes van het brouwsel, heeft hij al een patent genomen op de verschillende stoffen in alcosynth. Toch zal het nog even duren voor we van het drankje kunnen genieten. Zo wordt er volop geëxperimenteerd met de stoffen en bestaan er veel tegenstanders. Bovendien moet alcosynth nog de goedkeuring krijgen van verschillende instellingen in het Verenigd Koninkrijk en Europa. Maar Nutt is ervan overtuigd dat alcohol in 2050 vervangen is door zijn vondst.

Foto Pixabay