Premier voert geen debat “op basis van geruchten”

Premier voert geen debat "op basis van geruchten"

Premier Charles Michel wil niet reageren op het bericht dat een tweede indexsprong op tafel zou liggen tijdens de begrotingsonderhandelingen. “Ik voer geen debat op basis van geruchten of speculaties”, zei de eerste minister vanmiddag tijdens het vragenuurtje in de Kamer, tijdens een rumoerige discussie over de vakbondsbetoging in Brussel. Vanop de oppositiebanken werd opnieuw fors uitgehaald naar het begrotingsbeleid van de federale regering. Aanleiding was de betoging die door de Brusselse straten trok, maar de berichten over een tweede indexsprong gooiden nog wat extra olie op het vuur. “Stop de burgers als pluimvee te zien”, stelde PS-fractieleidster Laurette Onkelinx. “U breekt ons sociaal model steen na steen af”.

“De mensen zijn teleurgesteld in u en uw partij. U moet uw rug rechten en zorgen voor een rechtvaardig beleid”, richtte Meryame Kitir (sp.a) zich rechtstreeks tot CD&V, terwijl Kristof Calvo zijn groene bliksems op N-VA richtte. “Vindt u echt dat de werknemers en ambtenaren de putten van (minister van Financiën) Johan Van Overtveldt moeten vullen?”, vroeg Calvo.

Binnen de meerderheid sprongen Jan Spooren (N-VA) en David Clarinval de premier bij. Ze citeerden uit cijfers van de Nationale Bank en Eurostat om onder meer de jobcreatie in ons land en de toename van het beschikbare vermogen aan te voeren. “Weet u eigenlijk waarom de vakbonden oproepen tot staking en protest?”, aldus Spooren.

Ook de premier wees naar dezelfde cijfers om de hervormingen van de regering te verdedigen. Op vragen over de indexsprong wilde hij niet ingaan. “Ik voer geen debat op basis van geruchten of speculaties. Laten we de kar niet voor het paard spannen”.

bron: Belga