Nieuwe indexsprong kan niet voor CD&V

Nieuwe indexsprong kan niet voor CD&V

“Neen.” Duidelijker kon CD&V-vicepremier Kris Peeters niet zijn op de vraag of een nieuwe indexsprong kan voor CD&V. “Neen, een tweede indexsprong is niet aan de orde wat ons betreft, het is ook niet verstandig”, zo vervolgde hij vanmiddag voor de camera’s van Villa Politica. N-VA, MR, CD&V en Open Vld voerden deze legislatuur al eens een indexsprong door, waardoor de lonen een keer niet de stijging van de levensduurte volgden. De regering kijkt echter nog steeds in een begrotingsgat van 4,2 miljard euro, waardoor een hele reeks pistes opnieuw op tafel komt. Tussen de meer dan honderd ideeën op tafel ligt ook een tweede indexsprong.

CD&V ziet dat echter niet zitten. Peeters verduidelijkte daarbij dat hij de eerste indexsprong verdedigd heeft “omdat die bedoeld was om de loonlasten te verlagen en jobs te creëren”. “Maar een tweede is niet aangewezen, niet wijs. Aan de mensen nog zo’n zware inspanning vragen, dat is nu niet aan de orde.” Peeters herhaalde tot slot dat CD&V vooral mikt op een meer rechtvaardige fiscaliteit.

N-VA-fractieleider Peter De Roover sloeg de deur van een nieuwe indexsprong nog niet dicht. “Het is één van de mogelijke maatregelen, maar dat betekent niet dat het ook in het eindpakket zal zitten. Ik zeg niet nu al ‘neen’, omdat ik ook niet nu al ‘ja’ zeg.”

Afwachten dus wat de loodzware begrotingsoefening zal brengen. Peeters bevestigde daarbij nog dat er met de Europese Commissie nog informele gesprekken lopen over de precieze omvang. Hij hoopt op een “toch minstens informeel signaal van Europa dat als we gaan voor een bepaald bedrag, dat zich tussen de 2,7 en de 3,5 miljard euro zal situeren, dat ook Europa dat zal aanvaarden”.

bron: Belga