Antwerpen trekt stekker uit deal – “zware hypotheek”, zegt Eandis

Antwerpen trekt stekker uit deal - "zware hypotheek"

Dat Antwerpen zich terugtrekt uit de geplande fusie van distributienetbeheerders tot Eandis Assets, legt een zware hypotheek op twee zeer belangrijke dossiers voor het distributienetbeheer in Vlaanderen. Dat zegt distributienetbeheerder Eandis in een eerste reactie. “We gaan kijken wat de gevolgen van deze beslissing zijn”, aldus woordvoerder Simon Van Wijmeersch. Het eerste dossier is de geplande fusie van de netbeheerders zelf, het tweede dossier is dat van de aangekondigde instap van het Chinese staatsbedrijf State Grid in Eandis. De fusie was immers een van de voorwaarden voor de instap.

Volgens de Eandis-woordvoerder zal de buitengewone algemene vergadering van Eandis, gepland op maandag 3 oktober, plaatsvinden, maar zal er “met de nieuwe context rekening worden gehouden”.

Vanuit Antwerpen werd vanavond de geplande fusie van distributienetbeheerders tot Eandis Assets afgeblazen, nadat de Vlaamse energieregulator Vreg had laten weten geen lagere tarieven te kunnen aanvaarden voor de Antwerpse intercommunale Imea. Die had gevraagd ook na de fusie aparte – lagere – tarieven te kunnen behouden. Maar de Vreg aanvaardt voor één netbedrijf maar één distributietarief. De lagere tarieven zouden hoogstens als overgangsmaatregel kunnen blijven bestaan.

bron: Belga