Supermarktmedewerkers aan de haal met miljoenen aan geschenkkaarten

Zes voormalige medewerkers van een supermarktketen zijn momenteel de hoofdverdachten in een eigenaardige fraudezaak. De groep zou meer dan 40 miljoen yuan (5,3 miljoen euro) gestolen hebben met behulp van geschenkkaarten.

Volgens Beijing News hebben de zes verdachten het computersysteem van de supermarkt gehackt, om vervolgens geld te plaatsen op ruim 6.000 geschenkkaarten. Met die kaarten heeft de criminele bende er een jaar lang lustig op los geshopt. Onder andere vijftig flessen Maotai, een prijzige likeur, en tal van iPhones vlogen probleemloos over de toonbank met behulp van de cadeaubons. Twee leden hebben zelfs appartementen in het chique deel van Peking gekocht met de opbrengst van hun misdrijf.

Uiteindelijk werd de groep betrapt toen een kassier het verdacht vond dat een kaart die normaal gezien één keer gebruikt wordt, al meerdere keren was aangewend. Controle door het management leidde tot de ontdekking dat duizenden kaarten gehackt waren en steeds opnieuw werden opgeladen. De politie werd op de hoogte gebracht en zes verdachten zijn in hechtenis genomen.

Foto AFP / F. Dufour