Betogers hekelen "meest asociale regering in jaren"

De vakbonden hebben de tweede verjaardag van de regering-Michel gevierd met een nationale betoging. Het ABVV zegt opnieuw te staken als de werknemers moeten opdraaien om het gat in de begroting te dichten.

Voor de vierde keer in nog geen twee jaar hebben de vakbonden hun aanhang opgeroepen om te betogen tegen het beleid van de federale en Vlaamse regering, en met succes. Volgens de bonden kwamen er 65.000 manifestanten op de been, de politie houdt het op 45.000.

Mikpunt van de betogers is de regering-Michel. “Dit is de meest asociale, onrechtvaardige en oneerlijke regering van de voorbije dertig jaar”, klonk het scherp tijdens de speech van ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. Vooral de maatregelen als de indexsprong of het einde van de 38 urenweek zijn bij de betogers in het verkeerde keelgat geschoten. Verder dreigde het ABVV ook met een nationale staking als na de begrotingsopmaak blijkt dat de werknemers en de uitkeringen opnieuw worden geraakt.

Schermutselingen

Volgens de politie is alles rustig verlopen, op enkele incidenten na. Zo werd er graffiti gespoten op de Financietoren, de Nationale Bank, het Centraal Station, het PS-hoofdkwartier en in de Cellebroerstraat. Aan het bpost-kantoor in de Bogaardenstraat werd ook een ruit ingeslagen. “De daders hebben niets te maken met de manifestatie. Het gaat om een groep van een honderdtal personen die zich tussen de menigte heeft gemengd om de vernielingen aan te richten”, stelt de politie.