Vlaamse regering komt niet tussen in Eandis-dossier

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Vlaamse regering is niet van plan nu tussen te komen in het Eandis-dossier. De regering wil niet raken aan de gemeentelijke autonomie en laat de lokale besturen zelf beslissen of ze voor of tegen de deal met het Chinese State Grid zijn. Of de deal er ook effectief komt, is trouwens onzeker, zegt de regering-Bourgeois in een verklaring. Oppositiepartijen sp.a, Groen en Vlaams Belang pleiten voor een uitstel van de beslissing. Het Eandis-dossier verhit overal in Vlaanderen gemeenteraden, de Staatsveiligheid schrijft er waarschuwende brieven over en een Vlaams minister die eerst voor de deal stemde, toonde zich plots bezorgd. De verzamelde oppositie wilde van de Vlaamse regering nu wel eens horen wat het standpunt was van de regering.

Minister-president Bourgeois legde in het Vlaams Parlement een verklaring af. Daarin benadrukte hij dat de Vlaamse regering voorlopig geen betrokken partij is en dat de bal in het kamp ligt van de lokale besturen. Het is aan hen om zich op de algemene vergadering van Eandis uit te spreken over de deal. "Lokale autonomie is voor mij en voor de hele Vlaamse regering een belangrijk principe, waar we niet aan zullen tornen. Het is niet aan ons om nu plotseling vroegtijdig tussen te komen in dit proces. Het is in deze fase aan de lokale besturen om via hun gemeenteraden te oordelen of ze dit wensen goed te keuren of niet."

Toch is het volgens de Vlaamse regering momenteel "verre van zeker of deze operatie er ook effectief komt". Zo is het niet alleen afwachten of er voldoende lokale besturen de deal zullen steunen. Bovendien moet ook gekeken worden of de deal overeenstemt met de Vlaamse regels en of er aan enkele voorwaarden is voldaan. Ook de opmerkingen van de Staatsveiligheid zullen onderzocht worden, aldus Bourgeois.

De regering is wel bereid om de bestaande regelgeving onder de loep te nemen. "Kunnen we bijvoorbeeld de Vlaamse verankering nog sterker garanderen? Hoe groot mag het aandeel zijn van private investeerders in een intercommunale als Eandis? Wat zijn de voor- en nadelen van een beursgang? In welke mate kunnen coöperatieve vennootschappen een toegevoegde waarde hebben? Dat zijn allemaal onderwerpen waarover we uiteraard altijd het debat willen voeren", klonk het.

Bourgeois sloot af met de oproep om het gepolitiseerde debat "inhoudelijk voeren, op een serene en doordachte basis en met een open geest".

bron: Belga