Onderzoeker KU Leuven ontwerpt nieuw alarmsysteem om dodehoekongevallen te voorkomen

Onderzoeker KU Leuven ontwerpt nieuw alarmsysteem om dodehoekongevallen te voorkomen

Aan de KU Leuven heeft ingenieur Kristof Van Beeck (afdeling Beeld- en Spraakverwerking, ESAT) een systeem ontwikkeld dat vrachtwagenchauffeurs via een alarmsysteem verwittigt, als er zich een fietser of voetganger in hun dode hoek bevindt. Het systeem werkt nauwkeuriger dan bestaande camera’s en zou meer ongevallen kunnen voorkomen. In Europa sterven jaarlijks 1300 personen als gevolg van een dergelijk ongeval. Dat de bestaande dodehoekspiegels en -camera’s in vrachtwagen niet steeds effectief werken komt volgens de onderzoeker doordat hierbij steeds gerekend wordt op de oplettendheid van de chauffeur. Bovendien tonen dodehoekspiegels nooit de volledige hoek. Door contact met een overhangende tak kan de spiegel bovendien makkelijk ontregeld geraken.

Het systeem dat Van Beeck ontwikkelde, maakt gebruikt van complexe algoritmen om de beelden van de dodehoekcamera’s te analyseren op de aanwezigheid van fietsers of camera’s. “Als er iemand opduikt gaat in de cabine van de chauffeur onmiddellijk een alarm af”. Hij slaagt erin om de vereiste nauwkeurigheid van detectie te combineren met de snelheid van reactie die in dergelijke situaties nodig is.

Uit proeven in het autotechnologisch centrum van Technologiecampus De Nayer bleek het systeem in 95 procent van de gevallen accuraat te werken. Alhoewel het systeem nog verder verfijnd en getest moet worden in het echte verkeer, voeren de onderzoekers momenteel al gesprekken met industriële partners om deze uitvinding te commercialiseren voor vrachtwagens.

bron: Belga