Klacht Fayçal Cheffou: “Strijd tegen terrorisme geen vrijbrief voor alle excessen”

Klacht Fayçal Cheffou: "Strijd tegen terrorisme geen vrijbrief voor alle excessen"

“De strijd tegen het terrorisme mag geen vrijbrief zijn voor alle excessen”. Dat zegt Alexis Deswaef, voorzitter van de Ligue des Droits de l’Homme (LDH) in een reactie op de verklaringen van Fayçal Cheffou, die na de aanslagen van 22 maart verkeerdelijk beschouwd werd als de “man met het hoedje”. Volgens Cheffou werd hij tijdens zijn detentie mishandeld door de politie en in de gevangenis. Deswaef doet geen uitspraken over het waarheidsgehalte van die verklaringen, maar wijst op het bestaan van andere, gelijkaardige klachten. Volgens Alexis Deswaef is Cheffou niet de enige arrestant die klaagt over mishandelingen door de politie: “Op onze nieuwe site ObsPol (Observatoire des violences policières) zien we dat in een derde van de gevallen die ons gesignaleerd worden, het politiegeweld plaatsvindt in commissariaten, als de betrokkene al overmeesterd en onder controle van de politie is, of in de politiewagen, als de betrokkene al geboeid is. Dat is natuurlijk onaanvaardbaar.”

Ook al zijn er geen algemene maatregelen die de rechten van de gevangenen aantasten, toch denkt Alexis Deswaef dat een aantal praktijken hun waardigheid wel kunnen aantasten. “Naaktfouilles kunnen, maar er is geen enkele reden om iemand naakt in zijn cel te laten zitten. Bewakers kunnen elk kwartier iemand controleren om te vermijden dat die zelfdoding pleegt maar het mag niet de bedoeling zijn iemand het slapen te beletten. Strengere bewakings- en veiligheidsmaatregelen kunnen maar we moeten voorzichtig zijn: de strijd tegen het terrorisme rechtvaardigt niet alle excessen.”

Dat Cheffou na vier dagen zonder enige voorwaarde werd vrijgelaten, bewijst voor de LDH-voorzitter het nut van de onderzoeksrechter, die à charge en à décharge zijn onderzoek voert.

bron: Belga