Consultants Optima Bank vernietigden in maart 2011 alle bewijzen van zwart geld

Consultants Optima Bank vernietigden in maart 2011 alle bewijzen van zwart geld

Tijdens een “grote schoonmaak”, op zaterdag 12 maart 2011, moesten consultants van Optima op het Gentse hoofdkwartier alle sporen van zwart geld in documenten vernietigen. Dat schrijft Knack op basis van wat verschillende medewerkers onafhankelijk van elkaar getuigen. “We vernietigden niet alleen sporen die Optima met fraude en zwart geld in verband brachten, we beschermden meteen ook onze ex-klanten, want hun namen in onze dossiers werden zo niet langer in verband gebracht met frauduleus vermogen”, zegt een ex-consultant in het weekblad. De Optima-medewerkers kregen de avond ervoor een sms’je waarin ze gevraagd werden naar het hoofdkantoor te komen. Pas de dag zelf werd duidelijk wat de bedoeling was. “We waren zeker met dertig en moesten verzamelen in een zaaltje”, getuigt een ex-consultant. “De hele ruimte stond volgepakt met pakken en dossiers van klanten. Zowat het hele archief van het bedrijf stond daar. Dus ook jaren oude dossiers die al lang waren afgerond of dossiers van mensen die geen klant meer waren. Ik kan het onmogelijk precies schatten, maar het moeten er ettelijke duizenden geweest zijn.”

De medewerkers moesten daar elk dossier napluizen op verwijzingen naar zwart geld. “Elk document dat over zwart geld ging, moesten we uit het dossier scheuren en in een grote doos deponeren. Die uitgescheurde bladen werden dan vernietigd. Op zondag is de operatie nog doorgegaan.”

In Knack klinkt het dat de ex-consultants maar al te goed beseften dat die grote schoonmaak juridisch problematisch was. Ze aanvaardden niet alleen zwart geld, ze hielpen het witwassen en vernietigden bewijsmateriaal. Dat geldt nog meer voor het middelmanagement, dat de leiding had over de operatie, en de top van Optima, die volgens iedereen de opdrachtgevers waren van de opkuis.

Niemand van de Optima-top was toen aanwezig, ook Jeroen Piqueur niet. Hij heeft altijd ontkend dat er zwart geld werd witgewassen. In De Morgen zei hij onlangs nog dat hij dat op het hoofd van zijn twee kleinkinderen kan garanderen.

bron: Belga