Romeinse munten gevonden onder eeuwenoud Japans kasteel

Archeologen staan voor een raadsel op het eiland Okinawa. Onder het kasteel Katsuren vonden ze vier koperen munten, die schijnbaar uit de Romeinse tijd stammen. De eerste hypothese was dat iemand hen in het ootje nam, maar verder onderzoek heeft aangetoond dat munten authentiek zijn. 

Het ontwerp en details van de munt zijn moeilijk te herkennen aangezien het koper al eeuwenoud is, maar analyse met röntgenstralen heeft aangetoond dat de munten vroeger het hoofd van keizer Constantijn I toonden. Naar schatting dateren de munten uit de vierde à vijfde eeuw na Christus.

Na de ontdekking van de Romeinse munten, zijn ook nog zes munten uit het Ottomaanse rijk ontdekt. Volgens de inscriptie op één van de geldstukken, dateren ze uit 1687.

De raad van Onderwijs van de stad Uruma heeft de ontdekking wereldkundig gemaakt, maar weet niet hoe de munten in Japan beland zijn. Het kasteel was een belangrijke schakel in de handel met China en andere Aziatische landen, maar van een link met Europa was eerder geen sprake.

“Dit is een bizarre maar interessante vondst. We denken niet dat er een directe link is tussen het Romeinse Rijk en kasteel Katsuren, maar deze ontdekking bevestigt dat deze regio handelsrelaties had met de rest van Azië”, aldus Masaki Yokou van de Onderwijsraad van Uruma bij CNN.

Naast de westerse munten zijn ook heel wat Chinese exemplaren en keramiek gevonden. “De Chinese keramiek en geldstukken zijn minstens 6 à 700 jaar oud. We willen deze objecten analyseren terwijl we kijken hoe de andere munten hier terecht zijn gekomen”, verklaart Hiroyuki Miyagi, de archeoloog die de munten vond.

Foto Urama Board of Education