BlackBerry maakt geen smartphones meer

A picture taken on October 12, 2011 in the French western city of Rennes shows Blackberry mobile phones. BlackBerry users across much of the globe experienced outages in key functions for a second straight day on Ocotber 11, 2011 while a Canadian merchant bank jacked up pressure for a management change. The glitches that impaired messaging, emails and Internet browsing in Europe, the Middle East and Africa on Monday had spread to India and South America on Tuesday, Research In Motion (RIM) confirmed. AFP PHOTO / DAMIEN MEYER / AFP PHOTO / DAMIEN MEYER

Die beslissing betekent voor velen het einde van een tijdperk. BlackBerry is immers het eerste bedrijf dat de smartphone op massale schaal aan de man kon brengen en speelde dus een voortrekkersrol.

Chronisch verlieslatend
De drastische maatregel komt er na een lange, maar tevergeefse strijd om de smartphonetak van het bedrijf opnieuw rendabel te maken. De beslissing is dan ook geen verrassing: de hardwareafdeling van BlackBerry is chronisch verlieslatend. CEO John Chen kondigde vorig jaar al aan dat BlackBerry zijn smartphonedivisie zou afstoten bij een volgende serie slechte cijfers.

Op die slechte cijfers was het niet lang wachten. In het tweede kwartaal van dit jaar zakte de omzet al naar 334 miljoen dollar (297 miljoen euro), wat een pak minder is dan de 490 miljoen dollar (436 miljoen euro) van het jaar ervoor. Tegelijk liep het nettoverlies op tot 372 miljoen dollar (331 miljoen euro), terwijl er vorig jaar nog 51 miljoen dollar (45 miljoen euro) winst gemaakt werd. Dat gaf voor Chen de doorslag bij zijn beslissing om een streep te trekken onder de smartphonedivisie. BlackBerry zal wel nog toestellen verkopen onder eigen naam, maar die zullen door andere bedrijven gemaakt worden. De focus zal daarbij komen te liggen op het ontwerpen van veilige, betrouwbare smartphones met een eigen software.

Strategische heroriëntering
Die strategische shift stelt BlackBerry in staat om zich meer op de software te concentreren. Geen onlogische keuze, aangezien de computerprogramma’s van het bedrijf het wél goed doen. Deze zomer nog lanceerde men nog de Hub-software voor Android, waarmee gebruikers in één app alle berichten kunnen bundelen. Blackberry zal de Hub en andere software verder ontwikkelen in de hoop zo terug winstgevend te worden.