Race Witte Huis – Clinton roept kijkers op ‘fact-checking’ te volgen op haar website

Race Witte Huis - Clinton roept kijkers op 'fact-checking' te volgen op haar website

Inhoud is belangrijk, maar het is lang niet alles tijdens een groot presidentieel debat. Hillary Clinton en Donald Trump probeerden tijdens hun eerste rechtstreekse treffen meermaals hun opponent uit evenwicht te brengen en de toon te zetten met giftige zinnetjes of handige beeldspraak. Al bleef Trump al bij al gematigder dan de voorbije maanden. Zelfs al klonk Trump wat minder fors, toch trok hij meermaals zijn trukendoos van de voorbije maanden open. Eén van zijn favorieten? Zichzelf fantastisch noemen. “Ik kan gewoon veel beter zaken inschatten dan zij. Ik heb ook een veel beter temperament”, lanceerde Trump. “Ik heb het temperament van een winnaar. Ik weet hoe ik moet winnen. Zij weet niet hoe ze moet winnen.”
Trump schilderde Clinton af als raspolitica die al decennia aan het stuur zit maar de problemen nooit bij de wortel heeft aangepakt. Zo klonk het na Clintons economische plannen: “Typische praat van politici. Veel geblaat, weinig wol. Klinkt goed, werkt niet, zal nooit gebeuren. Ons land lijdt doordat mensen als Clinton zo’n slechte beslissingen hebben genomen.”
Clinton van haar kant trok meermaals beweringen van Trump in twijfel en hekelde zijn onwaarheden. Ze ging zelfs zo ver de kiezers op te roepen naar haar website te surfen, waar campagnemedewerkers bezig waren met ‘live fact-checking’ van al wat de vastgoedmagnaat zei.
De democrate liet zich ook niet uit haar lood slaan toen Trump er op wees dat hij de voorbije dagen het land doorkruiste terwijl zij zich terugtrok in aanloop naar het debat. “Ik denk dat Donald me net bekritiseerde omdat ik dit debat heb voorbereid”, sneerde ze. “En ja, dat deed ik. Weet je waar ik me nog op voorbereid heb? Ik heb me voorbereid om president te zijn.”
Trump herinnerde ook aan de recente gezondheidsproblemen van Clinton. “Ze heeft niet de energie die nodig is”, merkte hij op. “Om president te zijn van dit land heb je fenomenaal veel energie nodig.” Waarop de voormalige minister van Buitenlandse Zaken terugbeet dat hij haar de les mocht spellen over energie “wanneer hij naar 112 landen gereisd heeft, een vredesakkoord heeft onderhandeld, een staakt-het-vuren en de vrijlating van dissidenten”.
Clinton haalde tot slot uit naar de vrouwonvriendelijke uitspraken van Trump uit het verleden. Zo noemde hij een deelneemster van een missverkiezing ooit niet alleen “miss Piggy”, maar ook “miss Housekeeping” (miss poetsvrouw, nvdr) omdat ze latina was. “Reken maar dat ook zij gaat stemmen in november”, drukte Clinton Trump op het hart.

bron: Belga