Premie voor langdurig werklozen is “halfslachtig oplapwerk”

Premie voor langdurig werklozen is "halfslachtig oplapwerk"

De aanwervingspremie die de Vlaamse regering heeft aangekondigd in de Septemberverklaring is “halfslachtig oplapwerk”. Dat zegt Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache. Volgens de sp.a-politica is het voorziene budget ontoereikend en had men de maatregel beter van bij de start geïntegreerd in het doelgroepenbeleid. Gisteren kondigde Vlaams minister-president Geert Bourgeois in zijn Septemberverklaring aan dat er een premie zou komen om de aanwerving van langdurig werklozen te stimuleren. De premie komt bovenop het uitgewerkte doelgroepenbeleid waarmee de regering de loonkost voor drie groepen (jongeren, 55-plussers en personen met een beperking) reduceert.

“Minister van Werk Philippe Muyters komt hiermee terug op de kapitale vergissing om niets te doen voor de langdurig werklozen. Sinds 2009 is de langdurige werkloosheid met 43 tot 57 procent (groep jonger dan 50 jaar) gestegen”, aldus sp.a-parlementslid Kherbache.

Maar de premie die de regering nu voorstelt, kan Kherbache niet overtuigen. “Oorspronkelijk was er voor langdurig werklozen 40 miljoen euro voorzien. Nu is maar de helft van dat budget voorzien (en in het opstartjaar 2017 is 11 miljoen euro voorzien, red.). Dit is een halfslachtige poging om iets aan het probleem te doen.” “Men laat het probleem eerst lang aanslepen en ontsporen om het dan halfslachtig op te lossen”, klinkt het nog.

Volgens Kherbache is de maatregel ook “oplapwerk”. “Men bouwt er nu een koterij bij, maar eigenlijk had men een maatregel rond langdurig werklozen van in het begin moeten integreren in het beleid. Wat men nu doet is knip- en plakwerk”.

bron: Belga