“Deelname aan verkiezingen in 2019 geen zin als staat van genade N-VA aanhoudt”

LDD neemt in 2018 deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Maar of de partij ook in 2019, wanneer de volgende federale en deelstaatverkiezingen plaatsvinden, naar de gunst van de kiezer dingt, laat voorzitter Jean-Marie Dedecker afhangen van de N-VA. “Die partij heeft ons platgedrukt en bevindt zich nu nog altijd in een staat van genade. Als die aanhoudt, heeft deelname geen zin.” Dat heeft Dedecker dinsdagavond gezegd bij de voorstelling van zijn nieuwe boek “Vrank en vrij”. “Een verloren strijd ga ik niet leveren”, zei Dedecker. “Maar als de golf zich aanbiedt, dan surfen we.” Hoe dan ook wil Dedecker de partij niet alleen trekken, hij rekent op de jongeren. “Ik heb veel van mijn kinderen gemist, van mijn kleinkinderen wil ik niets missen”, zegt de 64-jarige politicus.
“Vrank en vrij. Ongezouten meningen” bevat de columns die Dedecker sedert een aantal jaren voor knack.be schrijft. Op de boekvoorstelling in Gent werd Dedecker ingeleid door N-VA-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Hij stak de loftrompet van Dedecker en noemde hem een zijn politieke vrienden. Niet het recente ontslag van Hendrik Vuye en Veerle Wouters was voor Francken een van de zwaarste momenten uit zijn politieke carrière, wel de “defenestratie” van Dedecker in 2006. En toen hij eind 2014 als kersvers staatssecretaris onder vuur lag en van racisme beschuldigd werd, was Dedecker de enige niet-N-VA’er naar wie Francken belde voor advies.
Het nieuwe boek van Jean-Marie Dedecker is het allereerste boek van de nieuwe uitgeverij Doorbraak Boeken, dat ontstaan is uit het Vlaamsgezinde internettijdschrift doorbraak.be.

Bron: Belga