Waarom doet de Eandis-deal zoveel stof opwaaien?

De deal tussen het Chinese bedrijf State Grid en distributienetbeheerder Eandis wordt in ons land met argusogen gevolgd. Er rijzen vragen over de risico's en de noodzaak van de Chinese inmenging, die ook politiek gevoelig ligt.
door
Mare
Leestijd 2 min.

Wat houdt de deal precies in?

Distributienetbeheerder Eandis is op zoek naar meer dan 400 miljoen euro om de nodige vernieuwingen aan het netwerk te kunnen uitvoeren en de uitstap van Electrabel op te vangen. Momenteel zijn de Vlaamse steden en gemeenten de aandeelhouders, maar die beschikken niet over voldoende financiële middelen. Bij de zoektocht naar een nieuwe investeerder is het Chinese bedrijf State Grid naar voor gekomen als mogelijke kandidaat. Zij zijn bereid om 830 miljoen euro op tafel te leggen voor 14% van de Eandis-aandelen. Volgende maandag moeten de gemeenten beslissen of de verkoop doorgaat. De Antwerpse gemeenteraad heeft al met een nipte meerderheid voor de fusie tussen IMEA en Eandis gestemd. Na bijzonder hevige debatten kreeg de deal uiteindelijk 27 stemmen voor en 25 tegen.

Wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De reputatie van State Grid is niet onbesproken. Het bedrijf is in handen van de Chinese overheid en kan dus ook rechtstreeks gelinkt worden aan de Chinese communistische partij. Bovendien krijgen de Chinezen dankzij de deal ook enkele belangrijke postjes binnen Eandis in handen en dat ligt gevoelig. Zo heeft de staatsveiligheid een brief naar zeven ministers gestuurd om te waarschuwen voor de gevolgen van de deal. Voorstanders van de Chinese komst spreken dit tegen en stellen dat het hier enkel om een financiële operatie gaat. Een private investeerders kan bovendien niet meer dan 20% van de aandelen in handen krijgen, waardoor State Grid Eandis nooit volledig zal kunnen overnemen.

Hoe wordt erop gereageerd?

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) zegt dat ze momenteel "geen enkele, maar dan ook geen enkele rol" te spelen heeft in het Eandis-dossier. Ze kan als Vlaams minister haar rol pas spelen nadat de lokale besturen de knoop doorhakken in een algemene vergadering. Groen-fractieleider Wouter Van Besien is het daar niet mee eens. Hij is van mening dat de Vlaamse regering het hele Eandis-dossier naar zich toe moet trekken.