Voormalig topspion staat terecht voor belastingfraude

Belastingontduiking lijkt tegenwoordig bon ton met schandalen als de Panama Papers en de Bahamas Leaks. Zelfs een gerenommeerd voormalig spion staat nu terecht om dat hij meer dan 15 miljoen euro verduisterd zou hebben.

Werner Mauss (foto) zou in zijn tijd als spion voor West-Duitsland meer dan honderd criminele groepen gestopt hebben en meer dan 2.000 misdadigers gearresteerd hebben. Daarnaast maakt de ‘Duitse James Bond’ gewag van de redding van gijzelaars van Colombiaanse rebellen en en zou hij de maffia hebben tegengehouden toen ze Paus Benedictus XVI probeerden vergiftigen.

De voormalige spion staat nu echter terecht voor belastingfraude. Hij zou meer dan 15 miljoen euro verduisterd hebben in belastingparadijzen, waaronder de Bahama’s. De 76-jarige Duitser ontkent dat hij iets misdaan heeft. De bankrekeningen in belastingparadijzen zouden volgens hem het werk zijn van inlichtingendiensten, die het geld gebruikten voor geheime operaties.

Zijn vroegere betrekking maakt het moeilijk voor Mauss om zich te verdedigen tegen de aantijgingen. Volgens de advocaten van Mauss zijn er nog heel wat overeenkomsten die inhouden dat de spion heel wat activiteiten moet geheimhouden. Op de eerste dag van zijn rechtszaak weigerde hij dan ook te reageren.

Foto AFP / I. Fassbender