Italië stuurt ‘Fuocoammare' naar Oscars, Frankrijk ‘Elle'

‘Fuocoammare' van Gianfranco Rossi is de Italiaanse inzending voor de komende Oscars. Frankrijk doet het met ‘Elle' van Paul Verhoeven.
door
Tom Kostermans
Leestijd 1 min.

‘Fuocoammare', dat de Gouden Beer in Berlijn won, handelt over het dagelijks leven van enkele inwoners van Lampedusa. Jaarlijks bereiken duizenden vluchtelingen, vaak in gammele bootjes, het Italiaanse eiland. De aangrijpende film is een mengeling van feit en fictie.

Het Centre national du cinéma et de l'image animée maakte bekend dat ‘Elle' de Franse kandidaat wordt om mee te dingen naar een beeldje in de categorie beste niet-Engelstalige film. In de prent van Verhoeven speelt Isabelle Huppert een zakenvrouw die op een dag thuis wordt aangerand. Ze gaat er op het eerste gezicht erg nuchter mee om, maar zint intussen wel op wraak. Ook de Belgische actrice Virginie Efira speelt mee in de film van de Nederlandse regisseur.

Nederland stuurde ‘Tonio' in, gebaseerd op het gelauwerde boek van A.F.Th. Van der Heijden. De Belgische inzending is ‘D'Ardennen' van Robin Pront.

De uitreiking van de felbegeerde beeldjes is op 26 februari in Los Angeles.

Foto AFP / C. Polk