Vredesakkoord Colombia – ELN-guerilla in Colombia kondigt wapenstilstand aan tijdens referendum

Vredesakkoord Colombia - ELN-guerilla in Colombia kondigt wapenstilstand aan tijdens referendum
Vredesakkoord Colombia - ELN-guerilla in Colombia kondigt wapenstilstand aan tijdens referendum

De ELN, de op een na grootste guerillabeweging in Colombia, zal de komende dagen geen aanvallen uitvoeren om het goede verloop te garanderen van het referendum van 2 oktober over het vredesakkoord tussen Bogota en de Farc-guerilla. Dat heeft leider Pablo Beltran zondag aangekondigd. “We hebben besloten dat er geen offensieven zullen zijn van ELN om de deelname van het volk aan het referendum te vergemakkelijken”, aldus Beltran, op ELN-radiozender Patria Libre. De guerilla zegt wel dat de kans bestaat dat ze zal reageren als er aanvallen tegen haar plaatsvinden.
In Colombia vindt maandag de ondertekening plaats van het historische vredesakkoord dat eind augustus werd afgesloten tussen de regering en de FARC-rebellen. De bevolking moet zich op 2 oktober uitspreken over het akkoord, dat een einde moet maken aan conflict dat meer dan 50 jaar geleden van start ging. Het referendum behoort niet tot de officiële procedure om dergelijk akkoord van kracht te laten, maar president Juan Manuel Santos wilde het toch organiseren om het akkoord ook een legitimiteit te geven vanuit het volk.
ELN-leider Beltran verklaarde opnieuw dat zijn beweging niet akkoord is met bepaalde punten uit het vredesakkoord, maar dat ze geen “obstakel” zal zijn tijdens dit proces. “We zullen het referendum respecteren, aangezien het feit dat we kritiek hebben niet wil zeggen dat we tegen het akkoord zijn”, aldus Beltran, die toevoegt dat de beslissing van ELN om de vijandelijkheden tijdelijk te staken kan gezien worden als een positief signaal rond de mogelijke organisatie van onderhandelingen tussen de rebellen en Bogota.
In maart sloten de twee partijen al een voorlopig akkoord over het principe van het starten van formele vredesonderhandelingen. Die gesprekken zijn echter nog niet van start gegaan, omdat president Santos eist dat ELN eerst stopt met haar ontvoeringen.

Bron: Belga