VBO niet tegen jaar uitstel voor begroting in evenwicht

VBO niet tegen jaar uitstel voor begroting in evenwicht

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) is niet tegen een jaar uitstel voor een federaal begrotingsevenwicht. Het vooropgestelde traject mag de economische groei en de werkgelegenheid niet schaden, betoogt directeur-generaal Bart Buysse in La Libre Belgique. “De doelstelling moet zijn om een evenwicht tussen inkomsten en uitgaven te bekomen. Is dat niet het geval, dan wordt de factuur doorgeschoven naar de volgende generatie. Maar het ogenblik waarop een evenwicht moet worden bereikt, is een andere zaak”, zegt Buysse.

Volgens het regeerakkoord van Michel I zou de begroting in 2018 in evenwicht moeten zijn. Een nieuwe nota van de administratie Begroting bracht vorige donderdag aan het licht dat de regering op zoek moet naar 4,2 miljard euro om de begroting op koers te houden, terwijl in juni nog sprake was van een inspanning van 2,4 miljard.

Uit verschillende hoeken wordt daarom gepleit voor het uitstellen van het evenwicht. “Als dat nodig is, en als daarmee maatregelen vermeden worden die nefast zijn voor de groei en de werkgelegenheid, valt dat misschien te verkiezen”, zegt Bart Buysse van het VBO.

bron: Belga