“Tegen 2050 kan alle Belgische stroom groen zijn”

Tegen 2050 kan alle Belgische stroom groen zijn

Het is mogelijk dat tegen 2050 alle opgewekte stroom in België hernieuwbaar is. De helft van de benodigde stroom zou bovendien door burgers zelf opgewekt kunnen worden, individueel of via groepsprojecten. Dat meldt de VRT-nieuwsredactie op basis van een studie van het Nederlandse onderzoeksbureau CE Delft. Volgens het onderzoek zou 47 procent van de stroom in België geproduceerd kunnen worden door burgers. Dat kan individueel (via zonnepanelen of windmolens op gebouwen) en collectief (met coöperaties rond wind, zon, water of biomassa).

Volgens Daan Creupelandt van de Europese Federatie van Hernieuwbare Energiecoöperaties, een van de opdrachtgevers van de studie, zijn nu al 100.000 Belgen bij een coöperatie betrokken. “Volgens de studie zit daar nog veel potentieel in en zou tegen 2050 twee derden van de Belgen in zijn eigen stroom kunnen voorzien”, zegt hij aan de VRT-nieuwsredactie. “Maar dan moet de overheid eerst enkele administratieve barrières wegwerken, zodat er kan worden geïnvesteerd in de juiste technologische infrastructuur. Daarna moeten de kerncentrales gesloten worden, waardoor mensen die investeren in hernieuwbare energie meer vertrouwen krijgen.”

De studie werd uitgevoerd in opdracht van enkele milieuorganisaties, waaronder Greenpeace en Friends of the Earth Europe.

bron: Belga