Sp.a verontrust door “ontmanteling” en “versplintering” sociale inspectie

Sp.a verontrust door "ontmanteling" en "versplintering" sociale inspectie

Sp.a-voorzitter John Crombez is verontrust over de hervorming van de sociale inspectie die staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) wil doorvoeren. “Ik vraag me écht af wat de bedoeling is. Tenzij deze regering de strijd tegen sociale dumping van de kaart wil vegen”, zegt Crombez. Vanmorgen voeren de ambtenaren van de sociale inspectie actie tegen de hervormingsplannen. Dat er gesleuteld wordt aan de organisatie van de sociale inspectie raakte vorige week bekend. Staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Philippe De Backer spreekt tegen dat de dienst wordt opgedoekt. Ze wordt geïntegreerd in een andere structuur en de personeelsbezetting blijft intact, luidt het. De arbeidsauditeurs, die de sociale fraude opsporen en vervolgen, noemen de plannen “onlogisch en contraproductief” en “een grote stap achteruit in de strijd tegen georganiseerde en internationale sociale fraude”.

Nu trekt ook sp.a-voorzitter Crombez, in het verleden zelf staatssecretaris voor Fraudebestrijding, aan de alarmbel. “De sociale inspectie is één van de meest performante en gespecialiseerde inspectiediensten tegen de sociale fraude, onder andere wat betreft de bijdragefraude en schijnzelfstandigheid. Deze ontmantelen, houdt in dat de jarenlange expertise én het zorgvuldig internationaal opgebouwde netwerk om sociale dumping te bestrijden, uitgekleed worden”, zegt hij. “Werknemers en kmo’s, vooral uit de transport-, schoonmaak-, en bouwsector, die wél eerlijk zijn, hun werknemers en sociale bijdragen wél correct betalen, zijn het beu dat anderen het spel niet eerlijk spelen en mensen uitbuiten.”

Met de “versplintering” van de sociale inspectie bestaat volgens Crombez ook het risico dat haar onafhankelijkheid verloren gaat. “De sociale inspectie behandelt vandaag tips en informatie over fraudenetwerken in volle onafhankelijkheid en binnen haar gespecialiseerde cellen. Het idee dat een groot deel van die mensen nu verspreid wordt over verschillende inspectiediensten van de zogenaamde sociale parastatalen (RSZ, RSVZ, Riziv), maakt dat ze zullen moeten werken onder aansturing van werkgevers en werknemers. Maar vooral zal heel veel tijd verloren gaan met het opnieuw opbouwen van structuren en het aansturen van de diensten.”

“Ik vraag me écht af wat de bedoeling is. Een staatssecretaris die bevoegd is voor fraude moet fraude bestrijden, niet de mensen die fraude opsporen. Want zo lopen we miljarden mis voor de schatkist”, besluit Crombez.

Om 10.30 uur, aan de Financietoren in Brussel, houden de ambtenaren van de sociale inspectie een nationale actie tegen de hervormingsplannen.

bron: Belga