Peeters broedt op sancties voor werkgevers die bij sollicitaties discrimineren op leeftijd

Peeters broedt op sancties voor werkgevers die bij sollicitaties discrimineren op leeftijd

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil bekijken hoe hij werkgevers die bij sollicitaties discrimineren op leeftijd daarvoor kan sanctioneren. Dat zegt hij aan de VRT in een reactie op het nieuws dat het interfederaal gelijkekansencentrum Unia de afgelopen maanden fors meer dossiers heeft geopend voor leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer. Unia opende dit jaar al 74 dossiers over leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt, in heel 2015 waren dat er 45. Bijna de helft van de dossiers die in 2016 werden geopend, hadden te maken met een sollicitatie. Vooral 45-plussers krijgen te horen dat ze niet in aanmerking komen voor een job vanwege hun leeftijd.

De cijfers van Unia zijn zorgwekkend, zegt Peeters maandag. “De werkzaamheidsgraad van oudere werknemers is de laatste jaren sterk gestegen, en dat is een belangrijke en positieve evolutie, net als het feit dat oudere werknemers vaker zelf op zoek gaan naar een job”, zegt hij. “Daarom wil ik samen met de werkgeversorganisaties en sociale partners bekijken hoe we deze specifieke vorm van arbeidsdiscriminatie kunnen aanpakken. Het gaat niet op dat we oudere mensen aanmoedigen om zelf werk te zoeken, of hun job te behouden, terwijl ze tegelijk afgeremd worden.”

Het is niet duidelijk hoe Peeters die concreet wil aanpakken. Hij spreekt van “sancties” en “concrete maatregelen”. “Ik wil niet vooruit lopen op de dialoog, maar we moeten voorkomen dat werkgevers discrimineren op leeftijd. We zouden sancties kunnen treffen, ja. Als we merken dat oudere werknemers niet aan de bak komen door hun leeftijd, dan wil ik actie kunnen ondernemen.”

bron: Belga