Pas ten vroegste in februari eerste van twee monumentale kunstwerken op Korenmarkt

Het eerste van de twee monumentale kunstwerken op de Gentse Korenmarkt, een negentien meter hoge reflecterende balk, zal pas ten vroegste vanaf februari 2017 opgebouwd worden. Voor het tweede kunstwerk, een twintig meter goudkleurige ketting van middeleeuwse ramen, die ook voor midden 2016 voorzien was, kan geen nieuwe timing gegeven worden. Dat blijkt uit een antwoord van de Gentse cultuurschepen Annelies Storms (sp.a) na een interpellatie door N-VA-fractieleider Siegfried Bracke. Bij de heraanleg van de Korenmarkt, sinds 2010 volledig vernieuwd, werden twee sokkels voorzien voor de kunstwerken. Maar de twee kunstenaressen die uiteindelijk in 2014 toehapten om een werk te leveren, wilden dat liever niet op een sokkel plaatsen. Daardoor moeten die kunstwerken op een andere manier verankerd worden, want door de wind dreigen de hoge kunstwerken in beweging te komen, op termijn kunnen die ook breken, verduidelijkte schepen Storms. “De kunstenaars moeten nu zorgen voor voldoende robuustheid”, aldus Storms, die verder verduidelijkte dat verschillende ingenieurs zich over de kwestie beramen.
Ook de huidige fundering volstaat niet, de kunstwerken kunnen geen weerstand bieden als er pakweg een vrachtwagen aan 10 kilometer per uur tegen rijdt of een gewone auto aan vijftig kilometer per uur.
Voor het kunstwerk van Ann Veronica Janssens, een reflecterende 19 meter hoge balk, werd ondertussen gekozen voor en zwaarder profiel. Dat leidt niet tot een meerkost, aangezien staalreus ArcelorMittal wil sponsoren. De uitwerking zou starten na de Gentse Winterfeesten, februari 2017.
Voor het kunstwerk van Ayse Erkmen, een ketting van ramen, lopen de meerkosten al op tot 85.000 euro. Daarvoor is geen timing voorzien.
“Ik had het ook graag gehad dat dit alles allemaal sneller vooruit zou gaan, dat geef ik grif toe”, zei schepen Storms. “Dit is een complex en moeilijk dossier, er kan niet gewerkt worden met standaard oplossingen.”

bron: Belga