Partido Popular wint regionale verkiezingen in Galicië, PNV top in Baskenland

Partido Popular wint regionale verkiezingen in Galicië

De conservatieve Partido Popular van Spaans waarnemend premier Mariano Rajoy heeft bij de regionale verkiezingen in de Spaanse autonome regio Galicië een absolute meerderheid verworven in het parlement. In Baskenland won de Baskische Nationalistische Partij PNV de stembusslag, zo blijkt uit de officiële resultaten. De Partido Popular won 47,5% van de stemmen in Galicië, de heimatregio van Rajoy, goed voor 41 van de 75 zetels in het regionale parlement. De PP kan dus verder regeren met een absolute meerderheid. De linkse protestpartij Podemos behaalde 19% van de stemmen, de sociaaldemocratische PSOE 17,8%, allebei goed voor 14 zitjes. De nationalisten veroverden zes zetels.

In Baskenland behaalde de nationalistische PNV van Inigo Urkullu, sinds 2012 aan de macht, 37,6% van de stemmen, goed voor 29 van de 75 zitjes in het parlement. De Baskische nationalisten wonnen 17 zetels, Podemos 11, de PSOE en de PP elk 9.

De burgers van beide regio’s konden een nieuw regionaal parlement verkiezen, onder grote belangstelling vanwege de mogelijke gevolgen voor de nationale politiek, waar een derde stembusgang op een jaar tijd niet onmogelijk is.

bron: Belga