Bourgeois: "Brief over Eandis niet gehad"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft de brief waarin gewaarschuwd wordt voor de deal van Eandis met het Chinese staatsbedrijf State Grid niet gehad. Hij wil er ook geen commentaar op geven en vindt het "onwijs dat het debat op het publieke forum wordt gevoerd", zo zei Bourgeois in Terzake. Dat de Eandis-discussie de Septemberverklaring van de Vlaamse regering wat in de schaduw zet, zit de Vlaamse regeringsleider duidelijk dwars. Vanavond lekte via persagentschap Belga een brief uit die gericht is aan verschillende ministers en waarin gewaarschuwd wordt voor de risico's van de deal tussen Eandis en het Chinese staatsbedrijf State Grid. In de brief wordt gewaarschuwd voor de banden tussen State Grid en de Chinese overheid, de Communistische Partij en het Chinese leger. De afzender, die geheim wordt gehouden, dringt daarom aan op "grote terughoudendheid" omtrent de investering. Vlaams viceminister-president Bart Tommelein sprak eerder op de avond van "gevoelige nieuwe informatie".

De Eandis-discussie kaapt op die manier wel wat de aandacht weg van de Septemberverklaring. En dat is niet naar de zin van minister-president Geert Bourgeois. Die hamerde er in de Terzake-studio op dat de Eandis-deal "niets te maken heeft met de Vlaamse regering" en dat het gaat om "een autonome beslissing van de gemeenten".

Zelf heeft Bourgeois de bewuste brief niet gekregen. "Ik ga daar ook geen commentaar op geven. Het is onwijs dat debat publiekelijk te voeren en er een sfeer rond te creëren", aldus Bourgeois. Als minister Tommelein over "gevoelige informatie" beschikt, dan zou hij dat volgens Bourgeois best bespreken in de kern van de regering "in zoverre wij zouden bevoegd zijn". "Maar dit is geen bevoegdheid van de Vlaamse regering", aldus Bourgeois.

In de gelekte brief wordt ook verwezen naar het feit dat de Australische overheid een gelijkaardige deal met het Chinese State Grid heeft geblokkeerd "in het belang van de nationale veiligheid". Bourgeois wijst er wel op dat het in het Australische geval ging om een belang van meer dan 50 procent terwijl het in het geval van Eandis gaat om een minderheidsbelang (van 14 procent).

bron: Belga