Bondscoach Kevin De Weert wil koers maken in Qatar

door
Belga
Leestijd 3 min.

Kevin De Weert heeft zijn negenkoppige selectie klaar voor het WK in Qatar op 16 oktober. "We zijn gebaat bij een harde koers", aldus de bondscoach. "Tom is onze sprinter, Greg Van Avermaet krijgt een vrije rol." "Er zijn altijd jongens die je moet teleurstellen natuurlijk bij de bekendmaking van een selectie", deed de bondscoach uit de doeken, "dat was ook hier het geval, maar ik denk dat ik een sterke en evenwichtige selectie in elkaar heb gebokst. Donderdag was het nog even schrikken bij de valpartij met Tom (Boonen), maar ik heb met hem intussen uitgebreid gesproken. Hij verzekerde me dat er geen enkel probleem zal zijn om te koersen in Qatar."

Naast Boonen is er met Van Avermaet een tweede kopman. "Greg krijgt een vrije rol", aldus De Weert, "hij mag zijn koers rijden. In Qatar zelf zal ik nog eens uitgebreid praten met beide kopmannen en er zullen goede afspraken worden gemaakt. Tom is onze sprinter, maar laat het duidelijk zijn, wij zijn niet uit op een massasprint met 200 renners. Er zijn jongens die sneller zijn dan Tom, de pure sprinters. Wij moeten er een harde koers van maken en hopen dat we met een klein groepje naar de finish rijden. Dan wordt Tom uitgespeeld. Als je ze ziet hoe hij de sprint won in Brussels Cycling Classic, dan weet je dat hij nog steeds een goede sprint kan rijden na een harde koers."

Opvallend, Boonen krijgt Nikolas Maes en Iljo Keisse mee in steun van zijn ploeg. "Boonen zelf heeft daar niet op aangedrongen", aldus De Weert, "ik kies voor Nikolas en bijvoorbeeld niet voor Julien Vermote omdat zijn ervaring in Qatar daar een rol speelt. Nikolas rijdt er altijd sterke wedstrijden, weet zijn streng te trekken in Qatar, Julien koerste er nog niet en Nikolas overtuigde ook in Brussels Cycling Classic in de sprint als laatste man. Hij verdient zijn plaatsje in de selectie. Over Iljo had ik geen enkele twijfel, hij hoort er gewoon bij."

Voorts rijden Jens Debusschere en Jurgen Roelandt in steun van Boonen. "Zij kunnen Tom meehelpen in de sprint en gaven aan dat ook te willen doen. Met Jens Keukeleire hebben we naast Tom Boonen nog een alternatief in de sprint. Stel dat Tom geen sprint kan rijden, dan kunnen we nog altijd Jens uitspelen."

Timothy Dupont is er niet bij, ook al won de renner zestien koersen dit jaar. "Ik heb met hem en zijn ploeg gesproken. Ik kan er niet naast kijken dat hij zestien koersen heeft gewonnen en het feit dat hij tussen die 13 namen staat voor het WK, weliswaar als reserve, is al een hele prestatie voor een renner die koerst op continentaal niveau."

Ook Sep Vanmarcke is er niet bij. "Ook met Sep heb ik overlegd", aldus De Weert. "Sep is ziek geweest en Sep moest normaal gezien vader worden op 17 september. Het sleept wat langer aan intussen. De afspraak was dat als het langer zou duren, hij het WK aan zich voorbij zou laten gaan. Dus hij is er niet bij."

Ook Tiesj Benoot, vorig jaar wel in de selectie, maakt geen deel uit van de negenkoppige selectie en werd zelfs niet bij de reserves opgenomen. "De hitte is hier de voornaamste reden", beweert de bondscoach. "Tiesj heeft het niet gemakkelijk bij warm weer en in Qatar zal de hitte een rol spelen. Dus werd hij niet opgenomen in de selectie."

bron: Belga