Bedrijfsresultaten van Belgische ziekenhuizen verslechteren Bedrijfsresultaten van Belgische ziekenhuizen verslechteren

Bedrijfsresultaten van Belgische ziekenhuizen verslechteren Bedrijfsresultaten van Belgische ziekenhuizen verslechteren

De privéziekenhuizen en openbare ziekenhuizen stellen het financieel niet goed. Meer dan een instelling op de drie (32 instellingen op een totaal van 91) vertoont in 2015 een negatief bedrijfsresultaat. Dat zijn er 7 meer dan in 2014, zo blijkt uit de jongste MAHA-studie van Belfius. MAHA staat voor “Model for Automatic Hospital Analyses”. De resultaten werden door Belfius voorgesteld. Ander minpunt is dat de zogenaamde “ziekenhuisdiensten” een negatieve marge behalen: per 100 euro omzet werd in deze diensten 3,5 euro verlies gemaakt, dat was nog 3,1 euro in 2014. Ook niet rooskleurig in het jongste MAHA-rapport: de schuldgraad van ziekenhuizen. Als gevolg van de zware investeringen van de laatste jaren en het massale beroep op krediet, blijft de schuld van de ziekenhuissector stijgen. Ze vertegenwoordigt nu 36,4 procent van het balanstotaal (tegen 33,2 procent in 2012). De instellingen moeten dus elk jaar een steeds hoger bedrag aan leningen aflossen (591 miljoen euro in 2015, of 6,7 procent meer dan in 2014). Van de 91 algemene ziekenhuizen zijn er 13 die onvoldoende cashflow genereren om het in de loop van het boekjaar vervallen gedeelte van hun schuld te kunnen dekken.

Al 22 jaar analyseert Belfius de financiële situatie van de algemene ziekenhuizen aan de hand van de MAHA-studie. Voor het achtste jaar op rij verleenden alle algemene ziekenhuizen, zowel privé als openbare, hun medewerking aan deze studie. De analyse geeft daardoor een volledig beeld van de evolutie die de sector de laatste jaren (2012-2015) heeft doorgemaakt. De privéziekenhuizen en openbare ziekenhuizen stellen het financieel niet goed. Meer dan een instelling op de drie (32 instellingen op een totaal van 91) vertoont in 2015 een negatief bedrijfsresultaat. Dat zijn er 7 meer dan in 2014, zo blijkt uit de jongste MAHA-studie van Belfius. MAHA staat voor “Model for Automatic Hospital Analyses”. De resultaten werden door Belfius voorgesteld. Ander minpunt is dat de zogenaamde “ziekenhuisdiensten” een negatieve marge behalen: per 100 euro omzet werd in deze diensten 3,5 euro verlies gemaakt, dat was nog 3,1 euro in 2014. Ook niet rooskleurig in het jongste MAHA-rapport: de schuldgraad van ziekenhuizen. Als gevolg van de zware investeringen van de laatste jaren en het massale beroep op krediet, blijft de schuld van de ziekenhuissector stijgen. Ze vertegenwoordigt nu 36,4 procent van het balanstotaal (tegen 33,2 procent in 2012). De instellingen moeten dus elk jaar een steeds hoger bedrag aan leningen aflossen (591 miljoen euro in 2015, of 6,7 procent meer dan in 2014). Van de 91 algemene ziekenhuizen zijn er 13 die onvoldoende cashflow genereren om het in de loop van het boekjaar vervallen gedeelte van hun schuld te kunnen dekken.

Al 22 jaar analyseert Belfius de financiële situatie van de algemene ziekenhuizen aan de hand van de MAHA-studie. Voor het achtste jaar op rij verleenden alle algemene ziekenhuizen, zowel privé als openbare, hun medewerking aan deze studie. De analyse geeft daardoor een volledig beeld van de evolutie die de sector de laatste jaren (2012-2015) heeft doorgemaakt.

bron: Belga