Duurzame stressdaling door online zelfhulp

Een duurzame stressdaling van 64% en een blijvende stijging in levenstevredenheid van 40%. Dat zijn de resultaten van een opvolgstudie rond MijnKwartier.be, een online zelfhulpprogramma voor psychische klachten.
door
Matthias
Leestijd 2 min.

Door mensen elke dag een kwartier aan hun problemen te laten werken, gaat de stresstest de strijd aan met angst, depressie en burn-out. Wereldwijd werd hij al 1,2 miljoen keer ingevuld. En dat legt de deelnemers geen windeieren, blijkt uit nieuw onderzoek van dokter Paul Koeck bij 1.335 respondenten.

De bedenker van MijnKwartier.be voerde de studie uit in navolging van eerder onderzoek uit 2014 bij 1.056 mensen. Toen bleek dat de gemiddelde deelnemer een gezond niveau bereikt na 21 dagen online zelfhulp, dankzij een stressdaling van ruim 50%. Bovendien was hij of zij tijdens diezelfde periode al 40% meer tevreden over zichzelf en zijn leven.

"Ik vind het heel jammer dat mensen soms een jaar lang op wachtlijsten blijven staan", aldus dokter Koeck. "Nochtans is ondertussen bewezen dat ze zich binnen enkele weken al gelukkiger kunnen voelen, en de meesten zelfs vrij van stress, angst, depressie, vermoeidheid of burn-out zijn."

Waar het eerdere onderzoek de evolutie van de deelnemers tijdens het programma beschrijft, evalueert de opvolgstudie hoe het nadien met hen gaat. De resultaten - die werden voorgesteld tijdens het achtste Vlaamse Geestelijke Gezondheidscongres - tonen aan dat de stressdaling door MijnKwartier.be behouden blijft, tot zelfs vijf jaar nadien.

De gemiddelde deelnemer behaalt dus gezonde scores op het einde van het zelfhulpprogramma en behoudt deze gedurende de daaropvolgende maanden en zelfs jaren. Concreet is sprake van een duurzame stressdaling van 64% en een blijvende stijging in levenstevredenheid van 40%.

Die cijfers zijn het resultaat van een aantal stadia die de deelnemers van MijnKwartier.be doorlopen. Dagelijks worden zij uitgenodigd om een kwartier tijd vrij te maken en oplossingsgerichte vragen te beantwoorden, die hen moeten helpen bij bestaande problemen. Vervolgens worden deze verder verfijnd en ingeoefend, tot nieuwe gewoontes zijn aangeleerd. De deelnemer wordt ook wekelijks getest om zijn evolutie te meten en een verslag voor zijn arts op te stellen.

De stresstest kan je doen via www.mijnkwartier.be.

Foto Pixabay