Waalse begroting heeft tekort van 300 miljoen euro

Waalse begroting heeft tekort van 300 miljoen euro

De Waalse regering mikt volgend jaar op een begroting met een tekort van 300 miljoen euro. Het deficit ligt daarmee dubbel zo hoog als de 150 miljoen euro die waren voorzien in het traject naar een evenwicht in 2018, waarmee ook dat perspectief verder weg komt te liggen. Toch heeft de Waalse regering het over een “goed deficit”, gezien de voorziene investeringsmarge. Minister van Begroting Christophe Lacroix verwijst voor het resultaat in hoofdzaak naar externe factoren: de gedaalde groei, de inflatie, een verlies aan inkomsten door federale beslissingen (zoals de taxshift en de ziekenhuisinfrastructuur), waardoor het tekort bij het begin van de werkzaamheden was opgelopen tot 451 miljoen euro. De regering van PS en cdH voegde daar nog 93 miljoen euro uitgaven aan toe waar ze niet buiten kon, omwille van de socio-economische context. Denk daarbij aan de 6 miljoen euro steun aan de reconversie van Caterpillar.

De 244 miljoen euro aan maatregelen om het deficit tot 300 miljoen euro terug te dringen, hebben betrekking op technische operaties of het beheer van de schuld, lagere werkingskosten, maar ook de verkoop van publieke goederen. De regering recupereert ook 4,5 miljoen euro door de daling van het aantal vluchtelingen dat Wallonië moet opvangen, net als 17,3 miljoen euro door de impact van maatregelen voor veiligheid en tegen radicalisering te neutraliseren.

De ploeg-Magnette schuift verschillende investeringen naar voren. Voor minister-president Paul Magnette wil de regering terug met een evenwicht aanknopen, al is dat “geen doel op zich”. De begrotingsevenwicht respecteert het engagement van zijn ploeg om geen nieuwe belastingen op te leggen en tegelijkertijd de investeringen op peil te houden. “Zonder de negatieve gevolgen van federale beslissingen hadden we een tekort van 186 miljoen euro kunnen hebben, wat zou neerkomen om een traject richting evenwicht”, merkt Maxime Prévot (cdH) op.

bron: Belga