Van Overtveldt niet gediend met “laakbare politieke recuperatie”

Van Overtveldt niet gediend met "laakbare politieke recuperatie"

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is niet te spreken over de kritiek aan zijn adres naar aanleiding van de fors hoger uitgevallen begrotingsinspanning die de federale regering moet leveren. Hij waarschuwt tegelijkertijd dat bijkomende besparingen nog mogelijk zijn, gezien het hoge overheidsbeslag in ons land, en dat hogere lasten alleen maar goed zijn om het economisch elan te fnuiken. De regering-Michel kreeg deze week te horen dat ze bij de nakende begrotingsonderhandelingen voor volgend jaar op zoek moet naar 4,2 miljard euro. Binnen de oppositie plaatsten Groen en sp.a vraagtekens bij de rekenkundige capaciteiten van de minister, nadat eerder op het jaar ook al was gebleken dat de fiscale inkomsten onder de ramingen bleven.

“Laakbare politieke recuperatie”, reageerde minister Van Overtveldt zondag in het middagnieuws op vtm. “Het Planbureau schat de economische groei lager in en verwacht dat de impact van de Brexit hoger zal uitvallen. Dat onmiddellijk in de schoenen van de regering en de minister schuiven, is politieke recuperatie van een zeer laakbaar niveau.”

Ook binnen de regering liet vicepremier Kris Peeters (CD&V) horen dat hij uitleg wil over de verslechtering van de cijfers. “Ik heb nooit commentaar gegeven op mijn collega’s binnen de regering. Als anderen zich geroepen voelen, het zij zo”, aldus Van Overtveldt.

Hij blikte vooruit naar de begrotingsonderhandelingen die binnen een drietal weken moeten afgerond zijn. Halfweg oktober moet de regering haar budgettair huiswerk bij Europa binnendienen. “Belastingsverhogingen zijn een van de manieren om het positieve economische elan te fnuiken”, waarschuwde de N-VA-minister.

Hij reageerde ook op collega’s binnen de regering die lieten noteren dat bij hen niet meer kan worden bespaard. “In een land waar het overheidsbeslag hoger ligt dan 50 procent, moet het kunnen om nog maatschappelijk verantwoorde besparingen te doen”, vindt Van Overtveldt. Waar en hoeveel, dat moet aan de regeringstafel worden beslist. Maar voor Van Overtveldt mogen er geen taboe’s bestaan. Zo moet ook de sociale zekerheid ter sprake kunnen komen.

bron: Belga