Solar Team Twente wint Europees kampioenschap voor zonnewagens in Zolder

Solar Team Twente wint Europees kampioenschap voor zonnewagens in Zolder

Het Solar Team Twente heeft zondag met zijn zonnewagen op het circuit van Zolder de ’24 hours iLumen European Solar Challenge’ gewonnen en mag zich Europees kampioen noemen. In deze race reden naast twaalf door universiteitsstudenten wereldwijd gebouwde zonnewagens ook twee elektrische Tesla’s mee. De Tesla White eindigde tweede en de Tesla Grey achtste. De wagen van het Leuvense Punch Powertrain Solar Team finishte op de derde plaats. Tijdens deze race, die zaterdag kort na 13.00 uur van start ging, dienden de wagens op 24 uur tijd in Zolder zoveel mogelijk rondes af te leggen. Alle wagens, zowel de zonnewagens als de elektrische wagens, mochten tijdens de race slechts twee keer hun batterij opladen.
Het Solar Team Twente, dat vorig jaar tijdens het wereldkampioenschap in Australië tweede eindigde, legde 278 rondes af, de Tesla White 273 en het Leuvense Punch Powertrain Solar Team, gefabriceerd door studenten van Groep T (KU Leuven), haalde 262 rondes. Op de vierde plaats eindigde het Team PowerCore Suncruiser (258 rondes) en op de vijfde het Team Thyssenkrupp Sunriser (246 rondes), beiden uit het Duitse Bochum. Er deden voorts nog teams mee uit Colombia, Italië, Turkije, Zwitserland en Engeland.

“Het is knap dat de zonnewagens mits gelijke regels in deze race over 24 uur hebben kunnen bewijzen dat ze de elektrische wagen aankunnen. De zonnewagens hadden natuurlijk geluk met de weersomstandigheden dit weekend. Het is buiten de nacht in Zolder de hele tijd heel zonnig geweest met nauwelijks wolken. Minder gunstige weersomstandigheden hadden natuurlijk in het voordeel van de Tesla’s geweest”, aldus Thomas Voets, woordvoerder van de organisatoren. Het uiteenlopend eindresultaat tussen de twee Tesla’s is het gevolg van een verschillende strategie die gevolgd werd. “De ene wagen die 8e eindigde wou zo lang mogelijk rijden en heeft het daarom heel energiezuinig gedaan, terwijl de andere voluit voor de overwinning is gegaan”, aldus Thomas Voets.

bron: Belga