Politiegeweld VS – Politie van Charlotte geeft twee video’s en foto van wapen vrij na dood Keith Scott

Politiegeweld VS - Politie van Charlotte geeft twee video's en foto van wapen vrij na dood Keith Scott

De politie van Charlotte, North Carolina, heeft twee video’s vrijgegeven van het moment waarop de Afro-Amerikaan Keith Lamont Scott werd doodgeschoten door de politie. Politiechef Kerr Putney kondigde eerder op de dag aan dat de beelden zouden worden vrijgegeven, nadat manifestanten dat geëist hadden. De politie gaf ook een foto’s vrij, onder meer van wat het wapen zou zijn van Scott. In een mededeling die samen met de beelden van een bodycam en een dashcam werd verspreid, herhaalde de politie dat Scott een wapen bij zich had en op het moment van het incident marihuana had gebruikt. Op foto’s staat een pistool dat van Scott zou zijn geweest, een holster en een zakje met marihuana. Volgens de politie werd het DNA van Scott aangetroffen op het wapen, dat geladen was.
In de mededeling van de politie staat ook nog dat de politie voor een ander voorval was opgeroepen en Scott met een wapen zag. De agenten “gaven herhaaldelijk duidelijke en luide bevelen op het wapen te laten vallen”, klinkt het. “Scott weigerde de herhaaldelijke verbale bevelen op te volgen.” Een agent schoot Scott uiteindelijk dood toen die met zijn wapen uit zijn wagen wilde stappen, aldus de politie nog, die toevoegt dat de agent zich door Scott bedreigd voelde.
Volgens de advocaten van de familie van het slachtoffer blijven er veel vragen onbeantwoord na het vrijgeven van de beelden. “Er is geen definitief bewijs in deze video dat hij een object in zijn hand had, en over welk object het dan zou gaan”, aldus meester Justin Bamberg. Er waren na de schietpartij getuigen die zeiden dat hij een boek bijhad, andere getuigen verklaarden dat hij niets bijhad.
In de Verenigde Staten zijn de gemoederen al maanden verhit door verschillende dodelijke schietpartijen door de politie tegen Afro-Amerikanen. Na de dood van Scott op dinsdag braken in Charlotte grote protesten uit tegen het politiegeweld, waarbij één dode en verschillende gewonden vielen.

bron: Belga